Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #32

23.10.14
i'm all black and white inside
100 Days of Happiness

#3 100 Days of Happiness – Of #BOCO12 & #BukuJalananTIGA

12.10.14


(nak tulis tanpa capitalization. sebab sukati aku.)

jadi hariku dimulai pada waktu pagi dengan tergesa-gesa bersiap sebab dah lambat nak g usrah. hmm pasal usrah ni pun ada masalah gak aku dgn usrahmate haish. nnt aku cerita k? *says zaty to her imaginary readers* lepas usrah kat taman tasik shah alam, aku, hani, zatijun jalan kaki g pas-sacc mall menunggu ziha nak g boco sesame. ha cool tak cool g pasar seni dari shah alam naik bas je *peluk tubuh tunjuk bisep yang takde*

hmm tak tahu nak cakap cemane boco ni. tema dia sabtu ungu so gigih uolss hakak cari baju warna pepel sebab nak bertema bagai. well, tbh i enjoyed the whole environment, atmosphere semua la. tapi maybe sebab kengkawan aku tak layan sangat bendalah persembahan puisi ni so dia jadi hambar. but seriyes, aku suka. lagipun mmg dah niat (is it even the intended word lol idk) before fly nak g boco. sementara tak sampai sejam je pun kat situ sempat la tengok persembahan agi dan jamal raslan. those performances did give me goosebumps, i tell you.

then, patah balik shah alam and had an early dinner. omaigod, teapot deli!!! you make me fall in love with your lasagna pulak eish! pastu rush pergi… the venopian solitude solo act for buku jalanan’s third anniversary! wehhhh best gila boleh dakkk! okay mungkin ini adalah antara first times g tengok live performance of retis yang dikenali sebab tu excited. tapi seriyes best gilaaa! it was nice. people clapping and singing along. ada sorg mamat tu aku rasa dia dah high ke hape siap menari joget melayu to the songs. paling best sebab my fav song of hers, pelacur muzik dia perform!!!

and i tell you she’s so peramah and humble! i said to her “can i hug you?” pastu she was like pelik eh tapi “oh ya sure even tho idk what hugging can do”. then i hugged her lightly and she went “eh nak peluk kena cemni” and embraced me tighter and ended it with “ha baru sedap peluk”. ya allah!!! so comel! 


ok title tu mcm kena tukar je sebab i didn't take full attention to buku jalanan punya anniversary tu. but from my bare observation, it was hmm cool? sebab ada pasar percuma, cerita pendek terpanjang, dapur jalanan, forum, tayangan filem dan banyak lagi kot. sorry i wanna enjoy it tapi persembahan tvs pun habis dah nak dekat maghrib :(

jadi begitulah pengalaman saya pada hari ini. hmm tah la kena fikir balik betul ke ni nak teruskan tulis puisi nak buat muzik bagai. am developing a firmer stand on those dreams. dah la baru ni lepaskan peluang join kontes cerpen lejen press. it was themed kopi k kopi like woi zaty tu kan pebret drink ko kenapaaaa?! sebenarnya dah ada idea tapi hmm malas pastu insecure boleh menang ke ni so perap je dalam kepala hotak. hmm kbai nak nangis sengsorang kerana terlalu pengecut dan tiada keyakinan diri yang tinggi.
100 Days of Happiness

#2 100 Days of Happiness – DAH GRAD!!!

10.10.14


Merujuk kepada tajuk post di atas, AKU DAH GRAD ALHAMDULILLAH!!! Yes final exam lagi sebulan so sekarang busy huaa cane nak tulis blog hari-hari ni. Takpe we’ll get back to that later k (cari alasan tak nak fikir pasal tu).

So, DAH GRAD!!! Haah tu je modal nak menulis. Sebab truthfully happy gila. Walaupun grad kat intec ni sebenarnya mcm bagi sijil je takde jubah konvo takde protocol bagai and it ended in an hour pastu pagi-pagi bila dah masuk dewan dah duduk selesa-selesa baru nak susun position tapi happy :’) Paling mengharukan ialah bila parents yang tersangat gigih datang dari Batu Pahat. Gerak pukul 4 pagi ko gigih nau. Siapalah diri ini tanpa family huu u.u

gambar diorang dengan pasangan selebriti ini (azri iskandar is my former roommate's father) dahulu sbb diorang lagi excited nak bergambar dengan retis dari dgn anak sendiri. ma parents be like -.-


Dan alhamdulillah atas limpahan nikmat dari Dia yang menilai usaha ciput diri ini (dan main-main bila nak dekat exam baru nak stay up utk study) saya no 8 dlm batch. Hepp bukan nak riak aku geget telinga ko nanti kang. Cuma nak boost semangat diri sendiri dan sape-sape yg rasa result SPM dia tak membanggakan, dulu aku SPM tak straight A’s pun. SPM takde pape pun senanye. In fact dunia ni semua takde pape. Yang paling penting usaha je. Geddit?

I’m super proud of my Bebijels Generation (dan dua lelaki itu) dan seluruh batch ACT 9!!! (Pastu speech Ikhwan best gilaaa k kitorang kat bawah dok ‘aww’ je sebab sweet cangat hish ruginya tak record.) Dah dua tahun bersama alhamdulillah berjaya struggle untuk stay di sini despite grading scale yang tinggi nakharom dan pancaroba-pancaroba yang tak perlu disebutkan di sini. I LOVE YOU GUYS TO THE BITS!

Di sini saya, Nur Musfirah Izzati ingin melahirkan rasa kesyukuran yang tinggi kepada Dia yang Maha mengatur segalanya dan yang Maha Mengetahui akan keupayaan hambanya ini atas graduation day yang gilang-gemilang pada hari ini. Sejambak ucapan terima kasih yang tak terhingga buat ibu bapa dan keluarga yang sentiasa setia di sisi walaupun kengkadang lupa nak call rumah dah dua minggu tak call baru ingat. Tak lupa semua sahabat dari tadika, sekolah rendah, sekolah agama, kelas tuisyen, sekolah menengah, MRSM TGB, INTEC dan yang kenal tah kat mana-mana yang senantiasa berada di hadapan, belakang dan tepi atas sokongan kalian. BOLEH TAK BOLEH?! (Please jawab BOLEH!!! dengan sekali nafas dan semangat yang jitu supaya tak hambar) Juga, para guru dan lecturer atas tunjuk ajar dan bimbingan. Daripada tak reti tulis tulisan berangkai guna buku garis tiga (masih tak reti) sehingga tahu apa itu contractionary fiscal policy, saya kini mampu tulis essay panjang berjela yang mampat dengan fakta ilmiah dan pendapat bernas. Kejayaan ini untuk anda!!! (Sorry happy + terharu gila so ucapan over layan je please aku bukan selalu hapdet blog)

Yang ikhlas,
Bakal psychologist anda (insert emoji pakai spek hitam + mata creepy senyuman nampak cam sinis sikit)


100 Days of Happiness

#1 100 Days of Happiness – Al-Insaan

2.10.14


Hai! Ha sape ingat ada org tu kan dia kan janji nak update blog HARI-HARI starting October pastu org tu kan dia kan rasa nyesal pulak tercakap cemtu sebab October adalah bulan sibuk sebab assignment bertimbun pastu dah nak final. Keh keh keh.

K takpe. Akan diteruskan juga projek ni. 100 days of happiness sebab aku ni tak berapa appreciate sangat bila happy ko tahu tak pastu bila time sedih mula la rasa “awaa saiaa ta kuadd kenapa saiaa taaa pernah eppyewzz” padahal selalu je Allah bagi rasa happy tu cuma lupa. Fitrah lewz zatyzatyzaty pelupa pastu tak bersyukur astaghfirullah.

Jadi hari ni hmm sebenarnya tak happy. Dia macam agak bad day sebab bangun pukul 9:10 pagi padahal kelas pukul 10 blergh. Dah terlepas Subuh dah kat situ. Pastu mathurat pun lupa nak baca. Pastu kelas Akaun pulak lecturer bagi tutorial yg kena hantar hari tu jugak so end up keluar g pusat Islam nak dekat pukul 1 so terlepas Dhuha jugak boohoo :’(

Tapi akhirnya daku mengecapi kegembiraan di hujung hari dengan… usrah. Tah, usrah malam ni dia rasa… lain. Dia rasa… sesuatu. Banyak la jugak skop perbincangan malam ni tapi yang aku nak highlight sekarang is from Surah Al-Insaan. Okay, aku sebenarnya tengah serabut sebab ada la satu personal problem aku tengah hadapi. Dia macam huish takde jalan penyelesaian langsung. LANGSUNG. Pastu bercanggah dengan pegangan agama bagai (aku bukan nak tukar agama k aku cepuk ko kang).

Then tadi kitorang tilawah surah Al-Insaan tu then baca tafsir. Ayat ke-2 which reads “Verily, We have created man from Nutfah (drops) of mixed semen, in order to try him: so We made him hearer and seer.” Senang kata Allah bagi ujian ni sebab tu tujuan kita diciptakan. Geddit? Tapi bukan Allah tak bagi solution tak bagi guideline. Allah bagi Islam as the way of life, bagi Prophet sebagai contoh ikutan, bagi Quran sebagai manual hidup. Then elaborated, ujian tu diberikan sebab Allah jadikan kita ni boleh melihat, boleh mendengar. Means Allah bagi kudrat. Dah tu apa sebab takleh nak lalui ujian tu?

Ayat ke-12: “And their recompense shall be Paradise, and silken garments, because they were patient”. Nah! Terang-terang Allah bagi cara tu ha nak lalui hidup: Sabar. Tu je kunci bagi segala masalah. Sabar. Sebab pastu dengan sabar tu je, SABAR sahaja, Allah bagi macam-macam ganjaran. Tapi ko jangan salah paham k. Sabar bukan terima je bulat-bulat takde usaha. Like kau fail test pastu kau sabar je redha je kau bodoh bukan nak revise ke hape. Sabar tu sekali dengan usaha. Sebab Allah nak tengok usaha je. Dah. Natijah camne pun Allah tak nak tengok. Sebab nikmat tu Dia jugak yang bagi. Kalau dia tak bagi rn pun, kalau kau tahu kau dah sabar dah usaha untuk benda yang baik, ada la balasan kat Syurga. Dan kalau dah dapat Syurga, bendalah lain kau dah tak nak dah :’)

Pastu ha ni benda yang aku paling suka sekali bila akak naqibah aku mention: “Awak buat benda baik apa pun, semua tu untuk awak. Bukan untuk orang lain. Awak buat baik, Syurga tu untuk awak. Semua benda baik yang kita buat ni akan balik semula pada kita.” KAN? Kengkadang kita rasa malas sebab tak nak please org tu la apa la padahal semua, I repeat, SEMUA benda baik kau buat untuk sape pun sebenarnya untuk kita. Gitu.

So gitu la aku happy. Mih mih mih. Sebab semua ujian tu ada je jalan penyelesaian dia. Tinggal nak cari dengan cari je. Kalau tak jumpa, at least aku dah usaha. Dan tak give up. Dan terus sabar sebab ada Syurga nanti :)

Dah bye nak tido zzz