Plain random

Tata, November!

30.11.13


Assalamualaikum.

So after 11, 12 days mcm tu with no post on this blog, I guess I should write something, no? Curse this laziness, haih.

So a quick update of my life: No work. I don’t receive any call dah after that. Hmm. Laikseriyesli, Idk what to do with this remaining holiday. I might spend a week or two at kampung, but it wouldn’t be the same without Nyai. And I’d feel awkward and empty. No less than what I’m currently feeling now. And I have studied like the first chapter of Biology, the subject that I’d take next semester. God knows how I freaking hate that subject.

Ahaa, speaking of college! College is quite fun, Alhamdulillah. You can’t imagine how thankful I am to Allah for the fast track offer. That’d be among the best thing happened in my life. Bayangkan la kan, cuti seminggu je pun dah tak reti nak pegang pen, kalau lepas SPM cuti lebih 2 bulan, what’ll happen to my brain? So a rest for month after SPM is pretty good. Ahamdulillah.

And my class in INTEC is super awesome! My classmates, or Bebijels (read: baby girls), wow super duper awesome! Oh yeah, 20++ girls, drama is everywhere. Ada la gaduh sekali, dua kali, okay banyak kali, but I guess I have learnt pretty good lessons from those fights. Ihikk gangster kau.

3 semesters already! Can you believe it? Next year is ACTP! The first year of degree! Alhamdulillah, CGPA for the year is 3.52, GPA for this fall semester is 3.67. Seriously, I was pretty shocked myself. I don’t expect it’d be that good. Yo la takde la empat rata, tapi aku target mcm below 3.5. This sem aku banyak main-main, serabut pasal lelaki la (yeah, that crush thingy lagi hai perempuan rupanya aku ni) dan banyak lagi distractions. Ni ujian ni. Allah nak uji iman ni. Ya Allah, jangan buat aku lupa Kau.

Sem ni juga, aku belajar erti perpisahan. Ford went overseas, Mr. Afiq quit and established his own tuition center. Erti persahabatan. #anakanaksastro and Bebijels. Sem ni jadi cikgu Account, poyo tak? Ngeh ngeh. Alhamdulillah, dapat share ilmu masa SPM dulu. Apa aku ada, tu yang aku bagi. Tak banyak, sikit pun jadi la. Alhamdulillah, Allah izinkan untuk kongsi dengan orang lain. Senyum.

So that’s pretty much the whole academic year. Eh ke the whole Fall sem? Ontah la. I’ll update this blog more often in December. This November dah wasted dengan memikior pasal kerja je, haish. Puas hati, readers? (Kalau ada, huu.)

Gambar Form Four kau. Nak jugak ada gambar.
 Peace out! Assalamualaikum.

p/s: Haziq got 3A2B for his UPSR. And he’s going for the final tryout untuk masuk Sekolah Sukan Negeri Johor in Hockey. Wish him luck! Please and thanks :)
Obsessions

#anakanaksastro

19.11.13
 Assalamualaikum.


This should have been posted on Friday tapi internet connection macam haram. And so I’m gonna talk about my angels :)

---

Me: Hani, aku nak best friend la.
Hani: Mana ada best friend dalam dunia ni. Blah blah blah and she started giving me a lecture about best friend.

At that moment, I know that I’ve found the best friends I’ve ever met.

---

Idk how the heaven we started this but I believe it started with Twitter. Me, Zati and Aqil were batchmates back there in TGB meanwhile Hani was from MRSM Langkawi. Two of us (me and Zati) are from the South and the rest are Utagha bak hang.

Lemme start with the eldest among us, Zati.

You can read more about her in this entry. She’s my best friend dari darjah satu, darjah satuuu *sing* Our families know each other and I love the fact that she’s always be here for me, for the rest of us whenever we need her. Cerita lagi panjang kang jadi satu lagi entry pasal dia pulak. Acik sayang Izzati Jun poweber :) Let’s move on to Hani.

Hani is two days older than me. Gemini, we are :) Hani adalah makhluk paling aku takleh nak describe. Accent US tak jadi dia, pelat S yang saja buat-buat, our dream of driving either Mini Cooper or VW Beetle in the future padahal kitorang lesen L pun takdak lagi keh keh, the fact that we come from a rural area (she’s from Baling paling ceruk cane ntah dia cerita) dan banyak lagi. Dan dia tersangat sabar. Dan dia sentiasa ada idea spontan yang ntah pape. Thanks, Hani for Bahagiamu Deritaku pfft. And thanks for understanding us :)

Dan yang paling bongsu among us… *drum roll* Aqila Azemi! I like to call her Qilajemi or Aqil. Aqil tu sebab nak save contact dalam phone pastu number dia dah banyak sangat Aqila Celcom la, Aqila Maxis la, Aqila Umobile la tu yang number Digi save nama dia Aqil. Pastu sebab kitorang berempat ni gila filem KIL kikiki. Aqil adalah yang paling random awesome antara kami. Ada je idea inovatif dia. Rasanya nama #anakanaksastro pun datang dari dia. And how can’t I love her? :) Especially that we always have that instinct of wearing the same colour bila nak pergi kelas alahai -.-

Kenapa #anakanaksastro you might ask, aite? Kitorang macam bajet passionate gila la dalam poetry dan filem wajib tonton kalau jiwa pemuisi ni mesti la AADC. You know how marvelous Rangga and Cinta kan? Dan the performance Cinta delivered that night yang dia senandungkan puisi Rangga yang menang first prize? Aqil selalu parody lagu tu dan kitorang akan gelak our heart out macam orang gila pastu rasa “ahh, we are going to treasure this moment walaupun sehari 48 kali Aqil akan ulang benda sama.”

Insya-Allah we are going to fly to Aussie to further our study in 2015. Jangan main-main, kitorang majoring in Psycho haa. Dan kitorang masing-masing tak score A dalam Physics dalam SPM keh keh keh. K, tak relevan, tahu.

We might know each other for a very short period but I enjoyed every second of it. We might forget each other someday but I just want you guys to know that, I love you guys :)

p/s: They call me Acik. Jangan tanya kenapa.

---

While watching Konsert Akhir #AF2013…

Me: Aku je ke rasa Amira ni pakai langsir? *via text la opkos*
Aqil: Dok aih. Pokok pisang botingkek tingkek.
Zati: Tak la. Saya rasa dia macam ratu rumpai laut.
Hani: Aku tak tengok AF. Tengah tengok Kalau Dah Jodoh Ustaz Kazim Elias.

Variasi bukan kami?
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #27

13.11.13
#anakanaksastro

I call ourselves The Sastros. Story bout my angels on Friday.

Gua pun ada perasaan jugak

Mencari Kerja

11.11.13
Assalamualaikum.

Serius, sampai sekarang pun masih tak dapat mood nak berblog tu. Ni pun cuba ya, cuba wahai rakang-rakang. Bismillah...

So, Rabu lepas, I went to find job. Cuti sem dua bulan kot. Lagi lama daripada masa cuti sekolah and after SPM. Ha, teruja sungguh nak mencari kerja. Fefeeling nak independent, nak kumpul duit nak beli aipong segala. Jadi, Rabu lepas keluar dengan Kak Aimi, my senior kat Intec jugak yang kebetulan nak cari kerja bersama-sama.

Sampai sekarang, I receive only one call. Tu pun kerja yang kitorang cuma saja nak isi borang, nak cuba-cuba. Kedai tu kedai computer dan semua orang dalam tu non-Muslims. Sungguh tak berani nak pergi unless Kak Aimi pun nak kerja sekali. Tapi Kak Aimi dapat dah kerja kat Guardian so... Yes, I'm unemployed. And fat.

Tapi lantak la. Not even a week pun so maybe *sedapkan hati sendiri tsk tsk* ada je peluang kerja tu nanti Allah buka kat mana-mana. Nak cerita sekarang ni about discrimination. I'm not sure whether this is serious to you or not but it's quite to me. Ada satu kedai tu kitorang masuk, kedai jual baju and aksesori semua, nak mintak kerja.

Me: Hello. Kat sini ada kerja kosong tak? *Hello cuz the one we were asking to tu non-Muslim*
Worker: Ada, tapi kami tak nak orang yang pakai tudung.

Ha, sila sentap, please! Weh sedih kot. Dah la selalu pergi kedai tu sebab baju and aksesori dia cantik. Hmm entah la. For me, there's no harm pun amek kami yang bertudung ni. At least kalau ada customer yangbertudung, boleh la kitorang layan. Tapi...

Tinggalkan topik tu. Lepas dah cari kerja, makan, we went to another mall -- oh, lupa nak bagitahu. Kedai tu dalam mall -- untuk solat Zuhur. Dan lihat apa saya jumpa...



Tahukah anda itu kesan apa? Maskara kot. Idk cuz I don't wear make up. Kan dah kotor telekung tu. Kesian orang yang nak guna pastu. So, ladies, pasni jom kita remove make up sebelum amek wudhu k? Takde la aniaya orang lain yang nak guna telekung lepas kita. Kalau telekung sendiri pun kena remove jugak ya. Jangan kira telekung wakaf je.

Teringin rasa nak kumpul telekung kat mana-mana tempat pastu tolong basuhkan. Sebab kadang-kadang teruk sangat dengan kesan bedak semua. Rasa geli nak pakai. Sebab Islam tu kan cantik, indah. Kita je yang buat Islam nampak kotor, nampak tak cantik.

Mintak ampun kalau ada mana-mana dalam post ni yang menyakitkan hati. Serius, dah hilang aura menulis tu. Ceh selama ni ada ke pun aura tu *muntah*

Till the next post, Assalamualaikum :)