SCHool = SoCool + Happening

Survival Guide : INTEC

26.6.13


Ni rasa macam terlambat dah sebab budak baru register Ahad ni tapi kegigihanku untuk meng-update blog memberiku semangat yang tinggi lalu me-respond kepada diri sendiri “Ada aku kisah?!” Ha gitu kau tetibe. Aku pun tak paham apa benda aku dok tulis ni.

So budak baru nak masuk INTEC dah Ahad ni, yey! Nope, INTEC tak gila sangat macam TGB. Jadi, kali ini saya berceloteh mengenai Kolej Cemara dulu ye? Peace!

Okay so ada3 kolej kediaman untuk pelajar INTEC. Private students boleh pilih nak duduk asrama ke tak kau kan kaya kan. The three colleges are Cemara, Akasia and Cendana. The first two tu yang paling dekat dengan kampus, Seksyen 18. Kampus kat Seksyen 17. Cendana pulak dekat Seksyen 6 kalau tak silap. So a bit jauh la. Transportation ke kampus disediakan dan ya, ia adalah sebuah bas. Okay bukan sebuah tapi berbuah-buah. Biasanya pagi tu bas dah mula ada dari before pukul 7 lagi. From Cemara to kampus, it takes dalam 5 minit macam tu. Siapa yang duduk Cendana boleh la enjoy the beautiful morning scenery yo :P

Personally, I think that the location of Cemara and Akasia (they are opposite to each other) is very strategic. Hampir semua kemudahan ada kat situ. You wanna talk household? Jalan kaki sikit je jumpa dah Mydin. Jalan depan lagi ada Giant. And of course saya prefer Mydin sebab mostly kat situ barang way cheaper than Giant’s. Oh dan ada juga Watson’s dan 7E. Yay Slurpee!

Kedai makan? Huii sampai sekarang tak habis travel lagi. Cause I’m like kalau dah suka satu kedai tu situ je la aku pergi. Ada banyak sangat kedai makan. Mamak je ada 3 dah. Kedai makan Melayu ada la 4, 5. Tu tak masuk lagi food court kat Ole-Ole Mall. Ada satu tu bagi discount kat student INTEC hihikk. Ada Cool Blog juga weeee. Dan setiap hari Isnin petang, ada pasar malam yang super dekat. Oh dan saya suka pergi Keningau sebab harga dia reasonable dan portion dia banyak tahap melimpah. Tidak dilupakan, McD dan KFC pun ada. Ayamas pun.

Dah makan apa semua pasti mahu beriadah bukan? Kat Cemara ada gym dan kat Akasia ada court badminton. Ada jadual ya jadi takyah susah hati boleh ke lelaki masuk kolej perempuan. Kat sebelah kolej pulak ad ataman. Oh dan gym tu dalam Dewan Berlian. Dewan Berlian tu macam tempat mostly orang study and buat discussion. Sebab situ selesa, ada air-cond, sofa. Ada lagi 4 dewan. Dewan 3S yang gabungkan Satin, Sutera dan Songket. Situ biasanya kalau ada indoor event yang besar. Dewan Delima tu pulak macam lecture hall saiz dia.

And yes we do take care of our spiritual yo. Cemara ada surau, Akasia pun ada surau. Masing-masing aktif, I believe with the help of ustaz ustazah yang duduk dalam kolej dan kewujudan Professional Students’ Society yang berfungsi lebih kurang macam BADAR. And ada 2 masjid yang dekat dengan kolej. Masjid Al-Hidayah yang boleh nampak tiap-tiap pergi kampus. Dan Masjid Unta which gains its nickname sebab selalu korbankan unta pada Aidiladha.

Nak basuh baju? Both colleges ada self-service washing machines. Dan orang-orang malas tapi bajet berduit macam saya pergi hantar dobi. Ada 2 kedai dobi; Kemuning and Aqua Nano,  yang positionnya pun dekat-dekat. Saya selalu hantar kat Kemuning sebab biasanya diorang ambil masa satu hari je nak siapkan order. Tapi dua-dua pun charge harga sama untuk students. RM 1.80 for each kilo. Siap lipat dan berbau wangi *take deep breath*

Dan yang terakhirnya, entertainment. Paling dekat dan instant ialah Ole-Ole Mall yang ada arcade, karaoke dan bowling. Kalau rasa nak tengok wayang or anything else yang takde dekat Ole-Ole tu, pandai-pandai lah ye pergi Subang Parade ke, Sunway ke. How to get there? Taxi selalu je lalu situ. Kalau nak save bajet sikit, naik la bas pergi KTM. Bas T529 ye adik-adik. Stesen KTM pun dekat je. Pergi lah kau tempat yang kau tuju. Kalau ada kereta sendiri, stesen minyak ada 3 kat situ. Untunglaaaaaaaaaaa ada kereta. Hmm.

Dah kot. Macam banyak je kali ni membebel. Dah la takde gambar. Assalamualaikum.

Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Sindrom Hari Jadi

9.6.13


So today’s my birthday. Okay, that’s the end of the post. Bye.

K I’m kidding. And it’s not funny. I got it. So I‘m having this Sindrom Hari Jadi that I just found, okay, invented, which makes me so isolated nearing my birthday. It’s like ada ke orang ingat and et cetera. Girls.

Why I’m having this? So it’s a very long story which I have shortened so that you’ll not be sleepy and just scroll down there to know what the ending is. Here it goes. My ex broke up with me on my birthday when I was 14. The next year, I made myself a birthday celebration which I forced all my classmates to attend. I even got myself a cake and people seemed not to enjoy it so much, you can tell. And when I was 16, no one remembered. I just moved to TGB, so my old friends forgot and no one in TGB was close enough to me that they’d remember my birthday. So sweet sixteen. Only on the 17th my best friend made me a celebration. Yet still no surprise and they just came to eat. Sape tolak barbecue hoi?

Ironi bukan, bila orang yang ingat semua orang, semua orang tu lupa dia? That is me. I’m the mastermind of all those pranks, surprises and celebrations for whoever it is’s birthday. And yet nothing in return. Dari situlah kita dapat simpulkan penemuan Sindrom Hari Jadi. A fear whether mine is going to be good just like how I treat others’.

So this year I decided to spend it alone. Just by myself. I put my birthday on private a day before. Saja nak tengok siapa kawan yang sebenar. Ingatkah kau kepada hari lahirku tanpa bantuan facebook? Dan terbukti ramai yang meletakkan portion memory itu kepada facebook. I can tell it’s 70 percent of them. Bestfriends semuanya buat Pakatan Tak Wish Birhday Girl Supaya Dia Rasa Depressed. And indeed I was.

My plan was to spend the day alone by myself. So I did. Aku pergi taman sebelah Intec, took some pictures, beautiful they were, and ate lunch at Secret Recipe. Dan online sampai boring at McD. 8 JAM. 8 jam sorang-sorang. Dan a day before, I watched KIL. You know the movie right? The one about suicide. And at that time I did feel to commit suicide. But I didn’t and guess who’s typing this? Woohoo. 

So I went home at 8:30 pm. Mandi danbuat macam biasa. Bual-bual dengan housemates. Lepas tu tengok marathon How I Met Your Mother. When suddenly, the power was off. And I was like, alamak, apasal takde karan waktu tengah sorang-sorang dalam rumah ni? I didn’t scream cuz I didn’t scream if there’s nobody with me. Wow attention seeker sangat. So I continued watching and SURPRISE! Omaha’s girls! They sang the B song and they even bought me cakes. Ya, slices of cakes. 4 slices with my name. A letter on each cake. Sho sweeeeeeeeeeeeet!

It’s my first birthday surprise ever! Dan aku tak reti nak react mcm mana. Aku tak balik Batu Pahat sebab aku nak rasa first time sambut birthday tanpa family.Bila Mama call and tanya “ Sambut birthday dengan kawan ke? “ dan waktu aku kat SR sorang-sorang, tetibe rasa macam nak nangis. Memang bercanggah sungguh kenyataan aku di situ. Tapi it turned out, terbalik. So that’s my Sindrom Hari Jadi. Hari lahir ke-18 yang sangat mengenyangkan. Alhamdulillah.