All is well.

10.11.12

Assalamualaikum.

Yes, it is very awkward for me to update from TGB. Tapi saya sangat rindukan blog ni! Sekarang ni kitorg ada cuti seminggu from SPM, gotta make use of this holiday. Sungguh, Sejarah saaaaaaaaaaaaaaangatlah senang T_T Saya tak nak buat kesalahan yg sama; fokus spot lebih. Yg keluar exam hari tu mmg unexpected sangat. Dgn tak cukup masa lagi, alahaaaaaaai.

Tapi, let bygones be bygones. Insya-Allah, all is well now :) Form 4 dah balik, tinggal Form Five je sekarang. Sedih la jugak sbb my favourite junior is no longer with me. Kalau tak, ada la org nak perasan kite ni wujud kat TGB ni. Ngehehe I iz so the humble. 

Oh dan ya. Pesanan buat sape yg nak amek SPM this year ke, next year ke, in another 5 years ke, this is my advice; JANGAN COUPLE! Serius cakap ni. The most important thing yg awak perlu ada dlm dunia ni utk berjaya is Allah. Takde benda lain. Dgn adanya pakwe ke makwe ke, cinta awak tu dah terpaksa berbahagi-bahagi. Eh faham tak?

K, let say sebelum ni you devote yourself to Allah and your family. Nothing can stop you from gaining success sbb awak dah ada dah hablum minallah hablum minannas. Satg awak dah ada pakwe, fokus mula terabur. Kalau jadual peribadi Selasa call mak, Rabu call ayah, Khamis call kawan, Jumaat tak nak guna phone, Sabtu call siblings, Ahad nak study, Isnin nak call grandparents. Bila dah ada pakwe, mana nak selit tu? Nak korbankan ke tak? Discipline lah pulak hancur.

Then kalau sebelum ni tidur pukul 11.30 lepas buat solat hajat, bila dah ada pakwe dia akan call setiap hari tepat pukul 11.30, nak korbankan tidur ke tak? Tak pun terpaksa lah solat hajat dgn keadaan rushing takut tak sempat siap solat sebelum 11.30. Nanti kalau call tak berangkat kena tuduh tak syg dah la, curang la, ada org ketiga and so on.

Texting takyah cakap la kan. Memang wajibul ghunnah 24/7. Dah tu study mcm mana? Okay la, texting sambil study. Dah kena split focus 50-50. Silap-silap kalau masa tu tgh buat Add Maths, ter-reply kat pakwe formula sum of infinity of progression. Long-term effect dia, bila ada waktu senggang tak texting dan masa tu konon nak study dgn fokus yg sehebat-hebatnya, rasa mcm awkward sbb sebelum ni kalau texting je study, kalau study je texting. Then terus tak boleh fokus. Last-last tertidur tak study, dlm tidur mimpi kawen dgn pakwe. Alahai.

Ngehehe, mmg senang nak tulis panjang-panjang dlm masa yg singkat kalau ada pengalaman. Kalau awak semua ni tak nak masa depan terjejas, takyah la couple k? Scandal ke, " Eh kitog tak declare pun " type of relationship ke, pun TAK BOLEH! Dengar nasihat ini, ya? :)

Dan inilah waktu untuk saya berdoa agar pemeriksa kertas-kertas saya dilembutkan hatinya. Sesungguhnya Allah lah yg menciptakan dan memegang hati hamba-Nya. Kerana itulah saya sangat percaya dan yakin akan kekuasaan Allah. May Allah show me His guidance, amin :)

Agama, Add Maths, Physics, Chemistry and Accounts to go! Doakan budak kecik ni, k? :)

0 comments