Rombongan Cik (Tiz Za)Qyah ke Zoo Negara

14.4.12

HAHA K KALAU CLASSMATES AKU BACA TITLE TU MAMPUS LAH AKU. DALAM KELAS BISING-BISING MARAH TAK NAK GUNA NAMA TU. TETIBE DALAM BLOG DOK MENCANANG NAMA TU PULAK.

K, mari lah kita lupakan title tersebut dan terus fokus kepada intipati sebenar post ini yang telah membuatkan saya gigih bangun di pagi yg indah ini untuk menyiapkannya pun. Ceit, padahal Mr. Defender text, " Hidup lagi ke? Ada prob ni " Tak guna. Cubalah beromantik sikit. For sure la aku hidup, kalau tak cane aku nak reply text kau. Dah lah cari aku waktu ada prob je. K, panjang pula ye cerita Mr. Defender.

So, before I start with the journey, lemme acknowledge the help from these people first;

Alia and Farez Shah - The trip was actually for the purpose of student profiling. Diorg yg beriya-iya nak organize something dan saya cuma proceed je dgn idea tu. Not to mention, byk gila k idea masa mula-mula. Nak g orphanage la, old folks' la, hospital mental la, org asli settlement la. And at last the plan to Zoo Negara; accepted! Mereka jugalah yg sanggup bersusah payah nak dapatkan duit makan dari maktab. Finally, kitorg cuma mintak 40, tapi maktab bagi 130 k! Alhamdulillah :)

Adreena - AJK Makanan yg sgt kuat berusaha. Jap, rasa mcm salah pulak letak kat Makanan, should be Transportation rasanya. Bas yg super duper best gila sekali dgn pakcik bas yg cool tu hasil pertolongan Adreena. Jumpa pengetua nak mintak full sponsor bas pun dgn Adreena. Beli makanan pun dgn Adreena. Thanks, Adreena! :)

Faizal - Yes, Nasi Ayam. Nak Nasi Ayam lagi, please? Masa makan hari tu, I tacing. Sbb tunggu kuah tak dpt2. Last-last fed up terus makan Nasi Ayam kuah air mineral. Tapi kuah air mineral pun sodap, apa lagi kalau letak kuah betul, kan?

Fazwan - Yes, you, Fazwan. Thanks sbb tolong call pakcik bas hari tu haha. Ni kalau bukan manusia ni yg deal tawar-menawar dengan gigihnya pun, tatau lah dpt ke tak 680 tu. Alhamdulillah :)

Amir Hamzah and Bie - Pres dan vice pres yg sangat supportive! Sume hal yg melibatkan nak jumpa cikgu or kaunselor mesti drag manusia ni bersama, hihi. Undeniably yg Amir Hamzah sgt adil dlm melaksanakan pemerintahannya ceh. Dan Bie, always the greatest supporter you could hope for. Thanks, guys!

Alisha - Alisha, thanks tolong dahulukan duit makan tu. Menggigil ha kat koop tu takut duit tak cukup. Alhamdulillah bawak Alisha sekali. Thanks! :)

UPDATED: Miss Ida - See, aku lupa manusia paling penting. Miss Ida, the one yg " berunding " dgn pengetua utk dptkan duit maktab. She gave her full commitment in this project, tho bukan dia yg bersusah-payah untuk menjayakan this thing. She even dressed her daughters orange supaya sepadan dgn kitorg sume. I love you, Miss Ida! Ehem, WE LOVE YOU, MISS IDA! :D

And the rest of 516; Asma yg kejut each of us pukul 3 pagi, Adiela yg tak dapat ikut sbb Kem PKBM, AmAsy yg kena sembur dgn hippo haha, Fathuddin yg drag mak dan adik sekali join, Sarah yg byk keluar duit untuk beli benda remeh-temeh trip ni, Syakira, Famus, Sya bendahari kehormat trip ini, Farah, Hariz, Raja naib bendahari, Azeli, Faris Daud, Zuhaily, Fatin dan June, thanks a lot! Takde korg, tak accomplish la mission kita ke Zoo Negara ni. Thanks sangaaaaaaaaaaaaaaaaaat! :)

And so this is our journey;


4.45 pagi - Berlepas menggunakan kapal terbang Airbus A380 (?) ntah aku tatau model yang dipandu oleh Adreena. Berangan.


6.15 pagi - Solat subuh dan sarapan di R&R Seremban.


8.00 pagi - Sampai! Yeay! Tapi kena marah sebab lambat sampai. Ceh padahal dlm form ckp no later than 8.15. Foine, sabar. We were divided into groups yg menghancurleburkan group yg penat gue rancang, haish. Hariz buat zirafah, Faizal buat gajah, 10 org buat hippo dan Children's World, 6 girls buat Capybara, Dhik Dhik dan apa tah lagi, and another 6 buat kura-kura, ular dan tikus kot. Hujan sekejap. Rehat lama hehe.


10.00 pagi - Rehat. Makan kat kantin Zoo.


10.20 pagi - Balik ke tempat masing-masing. Alhamdulillah, kerja dah tak banyak. Yes haha. Dalam 11.30 kerja sume dah habis. Lepas rehat ni, kalau pg tu kitorg buat hippo, siamang, kuda dan arnab, I mean my group lah kan, so kitorg buat kuda lagi, rusa, hedgehogs dan hamster. All the simple things je. Lps tu kitorg kena duduk tercongok dpn cage siamang and go to anyone yg gatal tangan campak makanan and say " I'm sorry. You can't feed them " Making me feeling guilty all the day.




12.00 tgh hari - I was lost kejap sbb rancak berbual dgn our coordinator aka my mak homeroom, Miss Ida. Lps jumpa balik dgn sume, kitorg pun tour la sekeliling zoo. Tp tak lama pun. Dpt la g tgk balik hippo yg kitorg buat td, Penguin House, Muzium Lebah, Akuarium Tuanku Abdul Rahman and saw various fishes!


1.00 ptg - Makan! Nasi Ayam sedap! Oh lupa nak bgtahu. Due to tacing-ness dan kekenyangan melahap 2 keping waffle choc sebelum lunch, Amir Hamzah tlg habiskan Nasi Ayam saya, hehe.


2.00 ptg - Oleh sbb bas cuma boleh park sampai 2 ptg je, kitorg pun gerak balik. Sempat la amek group photo jap. Dan those girls yg duduk Selangor balik tumpang Alisha dan mak amek. Boys, turun TBS. Oh, nak mention lagi sekali. Masa nak keluar dari gate ni, boys bersorak for me, hee. Seronok sbb ada org appreciate. Thanks :)


3.00 ptg - Sampai pun kat TBS. All the boys except Fathuddin yg mmg duduk Melaka along with Alia and Asma turun kat sini. Dan tinggal lah 5 org je yg ada dlm bas selain family Miss Ida dan mak, adik Fathuddin. We even planned to tukar seat every 30 minutes haha. Tp tak buat lah kan. Baru tukar seat sekali terus terlena haha.

4.15 ptg - Jamak ta'khir kat Ayer Keroh. I left my telekung here, hmm. Sedih :( Dan lps tu turunkan Fathuddin and his family. Bye, makcik! Bye, Ina! Bye, Fathuddin!

5.30 ptg - All 4 of us; June, Bie, Farah and me finally arrived at maktab. What a hectic but joyous day! :D


So that's all la kot. Sgt seronok! Nak buat lagi! Err k, mungkin boleh difikirkan nak buat lagi ke tak. Sbb penat buat benda ni dari bulan 1 drag markah UPSS 1 dan 2. Kbye.

4 comments

  1. Wehhh macam mana buat scroll tu ? Hoho interested :B Anyway sedih gila lupa nak tanggal sticker terbasuh dalam mesin basuh , my mum terus humban baju dalam washing machine . Ahhh sedih doe -__-'


    Don't make me feel bad . I didn't intend to be acknowledged bagai . Seriously , Zaty !!

    ReplyDelete
  2. haha google je pun. hee, i simpan sticker tu dlm diary, ngehe. sentimental terlebih ni.

    ya allah, mmg dah niat sebelum tu pun. no worries la k? :)

    ReplyDelete
  3. Untunglah ada diary . Wehhh I want m sticker back pfft

    Kfoine .

    ReplyDelete
  4. me so " immatured ", so me got diary haha. one way to get it back; volunteer lagi! yeah!

    ReplyDelete