Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

INTEC, here I come! ^^

30.12.12
Assalamualaikum, my readers. Hoho berabad dah tak hapdet apa-apa, satg tetibe bajet ada readers dah pehal kau, Zaty? Hik hik, tetibe rasa AWKWARD. Rasa mcm tgh duduk berdua-dua dgn ex-boypgheng lepas tu tak tahu nak cakap apa. Heh. Punya teruk analogi. Ex-boypgheng pun takde hew hew.

Dah dah, Zaty. Cukup lah menggedik tu. Makanya ( baca slang Indon ) hari ini gue mau ceritain sesuatu ke kamu. Ha, kau. Lepas SPM ambik tuisyen belajar bahasa Indon. Kelas iolls *mata ke atas tangan ke dada* Hoi, serius tak boleh menulis ni. Jap.

Tarik nafas.

Hembus.

Akhirnya, segumpal karbon dioksida telah kulepaskan. Tenanglah wahai mindaku sayang.

So here it goes. Haha tetibe rasa nak delete apa yang telah ditulis di atas. Nampak sangat taksub dengan Mak Jemah -.- Hik hik, seperti yang tertera pada title, I'm going to INTEC. Yes, people. So soon kan? Well, at first, I didn't believe that I would receive the offer. Punyalah banyak org yang apply dan sungguh, Nur Musfirah Izzati tak pernah berharap pun. Yang saya lakukan cuma berdoa dan serah segala urusan pada Allah. And I still remember, the night before I got the offer, saya muhasabah diri sorang-sorang. Masa tu mintak sungguh-sungguh pada Dia, not for the offer jatuh ke atas riba, tetapi kekuatan yang luar biasa dan kekecewaan yang tak berpanjangan sekiranya bukan nasib untuk dapat fast track tu.

Okay, basically this is what I know bout the offer. Dia cenggini sebenarnya. MARA akan menaja sejumlah pemohon yang berjaya untuk program ni - Program Khas Pra-SPM. Ni untuk MRSM students, based on our trial result. Haha ya. Result yang tak semenggah tu. Dan trial yang saya jatuh sakit tu. Masa mula-mula MARA draf syarat kelayakan untuk apply, hoi sedihnya tak terkata. Sebab jauh api dari panggang untuk apply. Nak apply pun tak layak masa tu. Balik nangis masa solat Zuhur. Nangis depan Dia, Dia tak jemu hihi :)

Dan lepas tu kaunselor announce the latest syarat kelayakan. Masa tu a few days to graduate rasanya. Alhamdulillah, betul-betul pass nak apply. I mean, mmg sipi-sipi lepas. Yang tak lepas masa tu Accounts. Sebab dapat 69 B+ haha. Mula-mula mengada mintak A-. Memang lah tak lepas, kurang 1 markah -.- Hoho gila kau tak seronok bila dapat apply.

Tapi sungguh sikit pun tak mengharap. Sebab masa lepas exam Biology, which I didn't take :P, Pengetua jumpa semua student. Dia cakap MARA buka application untuk kali kedua. Sebab yang kitorang apply masa tu, cuma 1000++ je yang dapat. Hoi ada chance ke? -.- Dan mulalah sesi memanjatkan doa :)

Hehe I'm not already 18 pun masa nak daftar nanti. Dan saya tersangat lah clueless mengenai apa yang akan saya lalui di INTEC nanti. Tapi rasanya ADFP. Rasanya lah. Dan ingat lagi the day I found out my result. On FB pukul 5 petang. Tetibe je. Sebab sebelum tu tido, haha kantoi tido petang, dan termimpi tak dapat pun offer tu. Dan dan Nina update status yang dia dapat INTEC, found out thru e-mail. Terus check e-mail dan alhamdulillah :)

AAAAAAAAA! Dan menjerit kegembiraan seorang Nur Musfirah Izzati petang itu. Berlari ke bilik Mama, nangis haha. Suruh Haziq call Abah mintak balik cepat. Tetibe kena marah sebab Abah busy haha. Abah balik, lagi lah kena marah. " Kenapa suruh balik cepat? Tahu tak orang busy kat office? " Semua diam. Sebab Abah kalau marah lebih orang tengah PMS == " Akak dapat. " Terus tersenyum.

Dan sungguh rasa syukur dan gembira ni tak terkira. Despite banyak borang tak settle, keperluan tak siap and all sort of things yg mmg unfinished, saya mengerti ini merupakan rahmat dan ujian daripada Allah. Syukur dan sentiasa sedar, insya-Allah.

Till then, assalamualaikum :)

Alhamdulillah :)
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #17

26.12.12

I write trash

Ilham

14.12.12
          Mama dah fed up agaknya dengan perangai Ilham. Entahlah, tak tahu bila adik bongsu aku tu nak berubah. Nasihat sudah, cuma pukul je Mama tak berani. Degil-degil si Ilham tu, Mama paling sayang dia. Aku, Abang Long dan Isha cukup sedar hakikat tu. Waktu kecil-kecil dulu, Ilham yang paling banyak koleksi mainan. Dari kereta kawalan jauh sampai patung figura aksi yang bukan-bukan, just name it. Ilham ada semua. Bila dah besar ni, Mama dah kurang spoil Ilham tapi apa je yang Ilham minta, tak berlengah Mama tunaikan.

          Sebagai seorang kakak dan antara family member yang paling rapat dengan Ilham, aku faham apa yang Ilham lalui. Abang Long dan Isha cuma tahu berleter. Ilham pun sebenarnya dah nak pekak dengar semua bebelan yang keluar daripada mulut diorang. Tambahan pula nasihat berkala daripada Mama yang memang tak boleh nak elak dah. Pernah satu hari Ilham masuk bilik aku dengan muka tempoyak busuk dia tu. Bila ditanya, terus aku ditarik ke dalam pelukannya. Maka, basahlah bahu aku hari itu. Sekeras-keras kepala Ilham tu, dia ada hati. Dan kakak mana yang sanggup biarkan hati adiknya terluka.

          Tak dinafikan Ilham adalah seorang pelajar yang outstanding di sekolah. Markah ujian Ilham biasanya bermula dengan digit 9. Tak pernah turun kedudukan selain tempat pertama sejak tadika sehingga Ilham kini di Tingkatan 5. Cuma Ilham nakal tahap petala langit teratas. Paling cuka cukup disakatnya, tak lain tak bukan guru disiplin. Merah padam pipi Mama walaupun tak guna Revlon apabila satu persatu kisah kenakalan Ilham guru kelasnya bongkarkan sewaktu Open Day semalam.

          Sudah semestinya rahang aku, Abang Long dan Isha jatuh ke bawah mendengarkan semua itu. Cepat aku berlari ke bilik Ilham dan sekali lagi rahang aku jatuh melihat hiasan dinding di bilik Ilham. Berkeping-keping gambar keluarga kami terlekat di dinding. Ilham pula sedang duduk di atas sejadah membaca surah Yasin dengan penuh syahdu suaranya. Menitis air matanya menitik-nitik membasahi kain pelekat yang disarungnya. Aku tahu untuk siapa surah Yasin itu disedekahkan : Papa.

          Aku kunci pintu bilik Ilham. Ilham masih belum perasan kehadiran aku di dalam biliknya itu. Dan entah bagaimana aku jatuh terduduk di situ. Ilham tak pernah nakal sebegini. Ilham anak yang cukup baik. Sewaktu pengkebumian Papa, Ilham yang paling sibuk sekali. Seboleh-bolehnya dia mahu menguruskan segala-galanya. Dan Ilham jugalah yang paling lama berkabung. Lebih sebulan dia berkurung dalam bilik. Makan tak mahu, pendek kata tak nak buat apa-apa pun. Tetapi selepas tempoh sebulan itu, lahirlah Ilham yang baru. Ilham yang degil, Ilham yang kuat memeberontak, Ilham yang keras kepala.

          Tanpa sedar, air mataku gugur jua. Sungguh, aku rindukan Ilham. Ilham adikku yang ceria dan gemar berbakti kepasa semua orang. Tiba-tiba, air mataku diseka. Tangan Ilham masih belum hilang kehangatannya. Mesra seorang adik itu tetap ada. "Kakak merayu, Ilham. Tolonglah ubah sikap tu. Kakak tak nak Mama sedih. Tolonglah, Ilham", pintaku. Ilham diam. Tak semena-mena, aku diarah keluar daripada bilinya yang bercat putih itu.

          Dan saat itu merupakan kali terakhir aku menangis disebabkan Ilham. Drastik, itu satu-satunya perkataan yang terlintas di mindaku melihat perubahan sikapnya. Ilham yang dahulu ternyata telah kembali semula di sisi kami. Seperti yang kami jangka, Ilham lulus cemerlang dalam peperiksaan SPM. Terbanglah Ilham ke negara Uncle Sam untuk melanjutkan pelajarannya dalam bidang kejuruteraan mekanikal.

          Bukan sahaja membanggakan seluruh keluarga dengan pencapaiannya yang menterbeliakkan mata, malahan Ilham turut mengharumkan nama Malaysia. Kembang kuncup hati Mama melihat gambar Ilham di dada-dada akhbar dan di kaca televisyen. Ilham terkenal, sungguh terkenal. Menjadi pelajar Melayu pertama ditawarkan pengajian di peringkat Ph.D tanpa perlu menghabiskan Ijazah Pertama di Harvard University, tidak cukup hebat lagikah?

          Di tahun akhir pengajian Ilham, Mama pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya. Ilham tak balik. Tiada siapa yang dapat memberikan alasan yang kukuh mengenai ketiadaan Ilham sewaktu terkuburnya jenazah Mama. Ilham diam seribu bahasa. Langsung tiada berita. Tapi aku yakin, aku pasti Ilham tahu Mama dah takde. Ilham tak dapat nak terima kehilangan Mama macam mana dia buat perangai selepas Papa meninggal. Ilham akan buat perangai lagi. Aku tahu.

          Hari ini, aku menangis lagi kerana Ilham. Berita yang kami terima daripada pegawai bertugas di kedutaan Malaysia di Amerika Syarikat bulan lepas langsung tidak aku percaya sedikit pun. Mana mungkin Ilham tega meninggalkan pengajiannya begitu sahaja dan lesap tanpa sebarang khabar. Akhbar tabloid yang aku pegang itu akhirnya membuatkan aku terpaksa akur. Ilham... Ilham. Terpampang gambar Ilham yang berbaju Melayu hitam berdiri tegak di sisi seorang jejaka mat saleh di majlis perkahwinan mereka yang diadakan di sebuah gereja. Tak tertahan air mata ini daripada mencurah-curah mengenangkan sikap Ilham. Dan dengan lantangnya aku katakan kepada diriku sendiri : Tak pernah aku punya adik bongsu bernama Muhammad Ilham bin Iskandar!

p/s: Masa ni nak dekat SPM rasanya. Tatabahasa struktur ayat semua memang tunggang terbalik, kemaafan dipohon. Biaq pi laaaaaa.
Family which is sooo familiar -_-'

Sisters

11.12.12
Tadi lepas solat Maghrib, Ani datang dekat.

Ani : Akak, kenapa malam tadi kau nangis?
Me : Mana ada aku nangis.
Ani : Aku tahu kau nangis bukan sebab merajuk dengan Mama kan. Kau nangis sebab _____ , kan?
Me : Malam tadi aku text Asma la.
Ani : Kau text Kak Asma sampai nangis?
Me : Mana ada nangis.
Ani : Kau tipu.
Me : Mana ada tipu.
Ani : Aku tahu la. Kau kakak aku. Aku tahu mata kau lebam sebab tidur lambat lain, mata kau lebam sebab nangis lain.
Terharuuu.
Gua pun ada perasaan jugak

So this is how it feels...

3.12.12
Bismillahirrahmanirrahim and assalamualaikum :)

Alhamdulillah, the first Monday of December! Woohooooooooo! Oh as if I'm so excited. I hate December. SO MUCH. That I would kill him, if he was real. Titeww tak suka bulan ni cos somehow it makes me regret of something I didn't have the chance to do the whole year. Contohnyaaa, homework? TEEHEE :B

I finished my last paper of SPM - Accounts last Wednesday and fuhh! What a relief! Dan sedikit pun tidak terkenang daku akan maktab tercinta yang ditinggalkan. Sehingga semalam. Setelah seronok kononnya berehat selama beberapa hari, it's finally time to do some cleaning. Saya dikelilingi buku yg sangat banyak. Yo tell me dari tadika sampai Form 5 punya buku mana tak banyak wehhh. Penattt ~

Kemas punya kemas, my junior texted me. I don't know what to reply sangat pun and tetibe ter-reply " Kirimkan salam kat TGB. Rinduuuu. " Sejak bila reti rindu maktab pun tak tahu lah Zaty ni =.= But seriously, lepas tu tetibe rindu maktab. Saaaaaaaangat. Lagi-lagi classmates. Dan roommates. Rakan-rakan se-homeroom! The residents of Blok G! Oh the whole batch!

I miss all the fights. Ceh dlm banyak-banyak ingat gaduh, ingat hang tera sangat, Zaty? I miss the laughters, the jokes, the tears and the feeling of togetherness. The feeling of aku tahu kalau aku susah insya-Allah kau mesti ada punya. Rasa tu tetibe dtg balik dalam hati ni. Dgn roommate yg tetibe text hari ni tanya khabar. I miss you, Diana! Dan Laila yg update status kat FB telling that her mornings dah tak mcm dulu. Syikin, di manakah anda menghilang? Ngehhh.

So you see, I really miss TGB. Eventho selama ni asyik rasa homesick la, rasa benci tahap nak keluar maktab la, rindu family kononnya, and now I know how does it feel. To miss TGB. Simptom awal perpisahan cenggini la gayanya. Semua orang dok meroyan kat FB, Twitter, blog betapa ku merindui TGB. Satg masuk 2013 terus lupa ceghita 2012, piiraaaaah.

Tak nak janji apa-apa, tapi insya-Allah saya akan terus meroyan di sini bercerita mengenai TGB :)


Diana, Syikin, Laila, Zaty.
Plain random

All is well.

10.11.12
Assalamualaikum.

Yes, it is very awkward for me to update from TGB. Tapi saya sangat rindukan blog ni! Sekarang ni kitorg ada cuti seminggu from SPM, gotta make use of this holiday. Sungguh, Sejarah saaaaaaaaaaaaaaangatlah senang T_T Saya tak nak buat kesalahan yg sama; fokus spot lebih. Yg keluar exam hari tu mmg unexpected sangat. Dgn tak cukup masa lagi, alahaaaaaaai.

Tapi, let bygones be bygones. Insya-Allah, all is well now :) Form 4 dah balik, tinggal Form Five je sekarang. Sedih la jugak sbb my favourite junior is no longer with me. Kalau tak, ada la org nak perasan kite ni wujud kat TGB ni. Ngehehe I iz so the humble. 

Oh dan ya. Pesanan buat sape yg nak amek SPM this year ke, next year ke, in another 5 years ke, this is my advice; JANGAN COUPLE! Serius cakap ni. The most important thing yg awak perlu ada dlm dunia ni utk berjaya is Allah. Takde benda lain. Dgn adanya pakwe ke makwe ke, cinta awak tu dah terpaksa berbahagi-bahagi. Eh faham tak?

K, let say sebelum ni you devote yourself to Allah and your family. Nothing can stop you from gaining success sbb awak dah ada dah hablum minallah hablum minannas. Satg awak dah ada pakwe, fokus mula terabur. Kalau jadual peribadi Selasa call mak, Rabu call ayah, Khamis call kawan, Jumaat tak nak guna phone, Sabtu call siblings, Ahad nak study, Isnin nak call grandparents. Bila dah ada pakwe, mana nak selit tu? Nak korbankan ke tak? Discipline lah pulak hancur.

Then kalau sebelum ni tidur pukul 11.30 lepas buat solat hajat, bila dah ada pakwe dia akan call setiap hari tepat pukul 11.30, nak korbankan tidur ke tak? Tak pun terpaksa lah solat hajat dgn keadaan rushing takut tak sempat siap solat sebelum 11.30. Nanti kalau call tak berangkat kena tuduh tak syg dah la, curang la, ada org ketiga and so on.

Texting takyah cakap la kan. Memang wajibul ghunnah 24/7. Dah tu study mcm mana? Okay la, texting sambil study. Dah kena split focus 50-50. Silap-silap kalau masa tu tgh buat Add Maths, ter-reply kat pakwe formula sum of infinity of progression. Long-term effect dia, bila ada waktu senggang tak texting dan masa tu konon nak study dgn fokus yg sehebat-hebatnya, rasa mcm awkward sbb sebelum ni kalau texting je study, kalau study je texting. Then terus tak boleh fokus. Last-last tertidur tak study, dlm tidur mimpi kawen dgn pakwe. Alahai.

Ngehehe, mmg senang nak tulis panjang-panjang dlm masa yg singkat kalau ada pengalaman. Kalau awak semua ni tak nak masa depan terjejas, takyah la couple k? Scandal ke, " Eh kitog tak declare pun " type of relationship ke, pun TAK BOLEH! Dengar nasihat ini, ya? :)

Dan inilah waktu untuk saya berdoa agar pemeriksa kertas-kertas saya dilembutkan hatinya. Sesungguhnya Allah lah yg menciptakan dan memegang hati hamba-Nya. Kerana itulah saya sangat percaya dan yakin akan kekuasaan Allah. May Allah show me His guidance, amin :)

Agama, Add Maths, Physics, Chemistry and Accounts to go! Doakan budak kecik ni, k? :)
Plain random

I'm fine... just fine :)

14.10.12
Assalamualaikum semua :)

Last post memang dah berabad dah kan. Bulan 8 kot. Sebelum trial tuuu. Sekarang dah dapat result dan tinggal berapa hari lagi je nak SPM. Espiyemmmmm T_T

So here's my results;

Sejarah 92 A+
Pendidikan Islam 85 A
English 84 A
BM 77 A-
Maths 75 A-
Accounts 69 B+
Chem 67 B+
Add Maths 64 B
Physics 60 B

Alhamdulillah, saya bersyukur. Walaupun sepatutnya I should get higher marks for Physics, Accounts and Maths, tapi tahukah anda saya diserang sakit perut dan demam sepanjang minggu kedua trial. Food poisoning lps makan nasi lemak DS waktu breakfast. Muntah-muntah memang paling kritikal. Demam paling gila suhu adalah waktu Physics. Sungguh, buka buku lagi berapa minit nak masuk exam hall je. Dah dlm dewan, lagi la tak boleh tahan. Bangun, tidur je kerja sbb suhu tak boleh nak tahan langsung.

Jadi itu adalah satu pengajaran. Lps ni kena jaga kesihatan. K, Zaty? :) And now I'm just okay. Oh ya. Pointer naik 0.17 dan saya sangat terkejut. 3.79, okay lah tu kan? Saya tahu dengan izin Allah saya boleh excel. Berkat doa semua orang dan usaha yang berlipat kali ganda, Allah akan tolong :)

Jadi harapnya, takde sape yang akan menyirap mahupun melenting dengan kekurangkerapan saya meng-update blog terchenta ini. Saya busy, sungguh busy. Tak tipu. Busy makan, busy tidur, busy texting. MUAHAHAHA :D Tak, tak. Gurau, ngehehe. Study, insya-Allah.

Assalamualaikum :)

p/s : Paling bosan lah kan dgn takde gambar or whatsoever. Ini sahaja yang termampu despite the business.
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #16

29.8.12
Doakan kejayaan saya dan seluruh pelajar Tingkatan 5 seluruh Malaysia. Straight A+s, aminnn! :)
Gua pun ada perasaan jugak

I'm sorry and I love you, sahabat.

25.8.12
Assalamualaikum. I've been feeling guilty all this while. Dari sebelum raya sampai dah 6 Syawal dah ni. Zaty sejak dua menjak ni mmg suka menyakitkan hati kawan-kawan. Syikin roommate tersayang, Biha the vice president of 516 sebab tertengking, kawan-kawan lama kat Medan 'cos I haven't talked to them for a long time, Alia Afiqah sbb gurau kasar sgt dan ramai lagi, I know. Dan saya pulak jenis yg mmg lepas mintak maaf sekali, I'll avoid them sbb rasa kekok tu sangatlah menguasai diri. Rasa bersalah tu menyebabkan saya mmg takkan bertegur dgn diorg. Yes, sorry is very hard to say. So, will you accept my apology with this?



Saya ada original CD Najwa :D Dan ya, saya record dulu suara dan kemudian lip-sync. Saya pakai jubah murah Mama beli masa ada sale dulu dan pashmina yang Mama jugak beli masa pergi Vietnam dulu :)

Oh ikut sequence dlm video tu, Ain, Biha, Sera and Myra of SAM, Seha and Adhwa, Tim, Tiera and Dada', Alia Afiqah, Diana, Syikin and Laila of GB09, girls of 516 dan seluruh ahli 416 then. Yg takde dlm video, sayang dan kasihku tidak sedikit pun berkurang :) Lebih-lebih lagi Emy, Azhar, Hawa, Bib, Kak Seha, Kak Myza, classmates Efisiens, classmates 4 Science 2 in SMSJ, TIGS-ian, Ilya, Diyana Abdue, dormmates Zamrud 2 dan BT6, Aten, Wany and Ily of SBSC, Eyka, Amim and Izzati of Gegedikz Girls ke Gang beta sudah lupa pula serta ex-boyFRIENDs (ngehehe :B) dan semua kawan-kawan, sahabat-sahabat dan teman-teman yg pernah saya kenal dan sentiasa ada di sisi untuk menyokong saya tak kira masa. Siapalah NUR MUSFIRAH IZZATI tanpa anda semua. Iloveyouguys! ;D

p/s: Jangan disalahertikan video itu.
Semua orang sambut Hari Tua

Wordless Wednesday #15

22.8.12

Happy 46th birthday, Abah :)
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

How different this Syawal would be?

20.8.12
Oh yes, it IS different. Biasanya Raya pertama, semua orang akan berpusu-pusu balik rumah kampung nak ziarah Nyai. Tahun ni? Nyai dah takde. Semua dah bebas nak balik rumah kampung bila. Makanya, semalam kitorg gerak dari rumah pukul 2 ptg. Sampai je, lengang. Sunyi. Sepi. Tak pernah kot dlm sejarah. Sebelum ni sumpah sesak gila. Kereta berderet. Kuih raya kena tukar setiap setengah jam. Kitorg yg separa tetamu separa tuan rumah ni dah tercungap-cungap membantu. Takde masa nak rehat-rehat. Tapi tahun ni, siap boleh tidur, siap boleh mandi.

Kalau raya tahun ni ada colour, colour dia hitam. Kbye.

Happy Eid Mubarak from me, Nur Musfirah Izzati and family :)
Semua orang sambut Hari Tua

Adhwa Nadirah :)

30.7.12
HAPPY BIRTHDAY!

P/s: Saya mmg kesuntukan masa :(
Pictures and videos

Ramadhaniyyun

26.7.12
Saya tak ajak awak semua beribadah kerana dah masuk bulan Ramadhan. Saya ajak awak buat baik sempena Ramadhan, semata-mata kerana Allah Taala. Siapa Tuhan kita? Ramadhan atau Allah? :)

Mereka yang beribadah semata-mata pada bulan Ramadhan dipanggil Ramadhaniyyun. Memang lah menghidupkan bulan Ramadhan tersebut tapi kenapa nak beribadah tunggu Ramadhan?



Untuk meminimumkan dosa, let the video talks. Assalamualaikum :)
Plain random

Dates.

24.7.12
SAYA MULA PANDAI MAKAN KURMA MASA FORM 5.

K, takyah nak over sangat. Tutup mulut semua. Memang, Zaty mmg teruk pun. It's not like my parents tak ajar bagaimana caranya untuk makan kurma. Tetapi diriku ini sendiri yg tidak mahu mengambil sebarang inisiatif untuk berbuat demikian. Cehh Bahasa Melayu baku.

Ya, like seriously gileww y'allz, mmg tak reti. Eventho cuma choc yg berintikan kurma pun tak makan. Let's say Mama pujuk suruh makan, I would bite and muntah balik. Tak tahu kenapa. Org Johor cakap tak doyan. Ke Jawa? Pfft, who cares?

So, bagaimana pula saya boleh reti makan pula ni? Bagaimana?! Ceh tanda seru mcm penting je. K, my roommates sume suka makan kurma. One of them, Diana mmg ada stok kurma. Her mom would send those kurma to her by courier lagi. Semangattt -.- So, one day, my parents came to see me. Singgah je, since they were from KL, beli kurma untuk Ramadhan. So, they gave me a box. Disebabkan saya mmg tak makan kurma, so saya pun offer la kat org. And they loved it! Ada yg bagi sekali, mintak lagi pulak tu. So, I wondered, kalau lah kurma ni sedap sgt, why don't I give it a shot?

And subhanallah! Mmg Allah ciptakan kurma ni sungguh sedap. Makanan sunnah Nabi pulak tu :) See, the power of sharing. K, post random takde gambar. Assalamualaikum.

p/s : Kurma tu jenama Sajad from Iran. Kbye.
Pictures and videos

Alhamdulillah, Ramadhan lagi :)

22.7.12
Assalamualaikum.

Ngehhh, k, boleh lah marah. Memang lama pun tak update pape. As if ada yang baca... *kesat air mata* Anyway, there are a LOT of great stories I wanna told you. So, to make it short, here's ze list:

1. Alhamdulillah, you can forget my paranoia-ntah-amende punya entry pasal pointer tu. Cos' I managed to attain 3.62 y'allz! Naik 1.0, hee :) Key to success: HARD WORK and DOA. Oh dan juga keberkatan :)
2. And so with that konon success, dapat lah jugak naik pentas untuk Anugerah Penghormatan Pengetua. Oh, 2 kali. Sebab our project SEM, the one I finished with Sya won the first runner-up for Scientific category.
3. K, tetibe lupa nak cerita apa. Blergh -.-

Marilah kita lupakan apa yang telah tercatat di atas. So, you know what month are we celebrating right now? Yes, 10 points for ya! Ramadhan :) This Ramadhan, would be the most awkward I would have ever be in. AAAAAAAAAAAAA, GRAMMAR TERABUR! Oh that's because of the absence of my grandparents, especially my mom's side punya nenek which I called Nyai. We miss her a lot. Oh, I just can't continue. I can't help myself from crying.

However, I'm writing this actually to urge you guys to let this month filled with blessings and good deeds. K, seriously I MUST enroll in kindergarten to fix my grammar. Untuk sebulan ni je, kita tinggalkan sekejap music lagha, kpop Bieber OneD kejadah bagai tu. Switch jap g Rabbani, UNIC, In-Team, Maher Zain, zikir, kan lagi elok? Daripada dok usha awek/pakwe tu, meh tundukkan pandangan and usha apa yang Rasulullah tinggalkan untuk kita dalam Al-Quran. Cukup lah mengumpat dok makan daging sedara sendiri tu. Amek tasbih zikir dapat gak pahala. Online tengah malam Tumblr-ing, Twitter-ing, boleh lah ganti dengan qiamullail yang diisi dgn tahajud, ye dak?

Tangan saya yang menulis ini sepatutnya lebih senang untuk melakukan semua di atas tu. Maka, pesanan ini bukan sahaja untuk kalian malahan untuk saya yang masih lagi jahil mengenai ilmu agama ni. This Ramadhan, I vowed to myself to improve. I wanna find my lost soul. Yg dah jauh melayang sesat ke mana. Sementara syaitan sedang dibelenggu dan hanya nafsu yang menguasai diri, apa salahnya saya dan anda semua melakukan sesuatu yang bermanfaat bukan sahaja untuk diri malahan untuk agama kita, Islam.

So, I leave you guys with this :)



Assalamualaikum :)
Pictures and videos

Kumbang?

8.7.12


Cenggini lah hidup budak asrama. Video dah 2 bulan baru nak letak kat blog. Outdated T_T However, video ni comel :) Just sharing. Enjoy your Sunday!
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #14

27.6.12
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Do you know what day is today?

20.6.12

No, I don't *buat muka selenga malas nak layan

Hello, this is the third year of the existence of this blog. Tak tahu ke? Ceit, berterabur English aku. However, Happy Birthday, blog! :D

K, I know lately mmg takde masa nak update blog. Tahun ni nak amek SPM, k. Dan stay kat asrama memaaaaaaaaang boleh selalu update blog. Oh, how I wish T_T Betul, saya ni jenis lembap sikit buat kerja. I would finish my time termenung fikir pasal ntah pape. Tu yg byk wasting time kat situ. So byk lah kerja tergendala. Then baru terperasan due date dah dekat. Lepas tu kelam kabut. Lepas tu tetibe rajin bajet workaholic tak sempat nak g library post entry baru. See, I am very the busy <-- Alasan semataaa.

But I'm pretty sure I can handle all the tense, the pressure. Insya-Allah :) I believe in Allah, I believe in everything I do. So I am confident SPM nnt mesti boleh punya straight As! Mom expected me to get at least 7A+s. Gue target 6 je, mak. Mana nak cekau lah lagi satu A+ tu? Kalaulah... kalaulah boleh beli kat kedai runcit mamak depan rumah T_T

See, blog. You're with me masa merana putus cinta dgn Fizi dulu, cuti sakit sebulan lebih lepas operation lutut, couple balik dgn Fizi, gembira dapat 8A PMR, dilema nak stay kat Sains Johor or pindah TGB dan sampai sekarang. Nak amek SPM dah ni. See how old are us? Yes, saaaaangat -.-

Thanks for your support, readers! <-- Bajet ada readers haha. Kalau takde korg, tak merasa pegang cek Nuffnang :) Saaaaaaaaaaaaaaaaaayang korg! Saaaaaaaaaaaaaaaayang blog! :D

HAPPY 3RD BIRTHDAY, BLOG!
Pictures and videos

TAK PAYAH!

15.6.12


" Ooo... Tak payah main gitar :) "

Haha comel je Najwa :) K, randommmmmmmm.
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #13

13.6.12
Topaz 3 :)
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Seventeen.

10.6.12
So, last Friday was my birthday. Alhamdulillah, I'm now 17! Dah besar panjang, dah tak boleh nak childish bagai dah. Thanks pada yg wish, I appreciate those. Ngehehe, saja je hide birthday. Nak tengok sape yg ingat. FB rupanya bestpreng sejati tolong ingatkan sume birthday. Ma, nak kahwin boleh? :B

And we had a BBQ at Biha's house. Eventho tak ramai datang, but it was a blast! Mana taknya, Ain yang sepatutnya kena berkampung kat UKM siapkan research balik jugak! K, lupakan la bestpreng poreber tak ingat, tak wish, tak datang pun. Dah ada yg sorg ni pun cukup lah :) Eh mana ada sorg. Yg lain yg bertungkus-lumus tu lg lah, may Allah repay your kindness. Lagi-lagi Biha dan sekutunya. Cik Pah tu ha, memerap ayam berapa lama. My parents pun tak terfikir nak celebrate bagai ni. Mak org lain pulak yg terfikir haha.

Yeay, ayam!

Dah lah tak membantu. Datang-datang terus memekak lepas tu makan.

Orang-orang kuat!

Also celebrating Najiha's birthday, which is tomorrow! :D

Tu diaaa budak KL!

Alhamdulillah, syukur sgt pada Allah. Takde dpt hadiah fancy bagai. Biggest gift of all, EURO 2012. Haha not. Mom gave me a MP3. Dengan pesanan " Lepas ni kalau kawan-kawan kau cakap bukan-bukan pasal kau, kau dah tak dengar dah ". How can't I love her? :)

Iloveyou, family. Iloveyou, friends. Iloveyou, Allah :)
SCHool = SoCool + Happening

Allah gave you answers already.

7.6.12
K, if you are reading this on my blog page, tak guna Google Reader ke hape, tgk post sebelum ni. Pathetic kan? Aku memang cenggitu. Pelik semacam padahal result exam sem je pun. MEMANG JE PUNNN. K, chillax! Masih ada masa utk berdoa. Baidewehhh, Allah gave you answers already :)

Baiklah, saya mmg jenis perempuan imsoniac. K, TAKYAH ADA PERKATAAN PEREMPUAN TERSELIT DI SITU PUN ORANG PAHAM == K, sebenarnya ter-caps lock tadi. Woi amende ni melalut bila nak sampai the exact point ni? K, serius. Pehal sehh byk kkkkkkkkkkkkkk di perenggan ini? Maaf terbazirkan masa. Marilah kita start over a new perenggan. K? K, should vanish the kkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

Mcm ni. Weh bapak pelik takde kkkkkkkkkkkkkk. Saya seorang yg insomniac. Untuk tidur sebelum 1 AM is very hard. Jadi ntah mcm mana saya telah pun melazimi stay up. Sebelum masuk asrama lagi dah stay up. Waktu tu lah siapkan sume homework. Jadi kat maktab dah terbiasa dah stay up bagai ni. Tak stay up mmg tak sah.

Yes, eventho waktu exam. So bad habit. Mmg tak elok. The night before exam JANGAN stay up! Sepatutnya kau study awal-awal. Jadi bila dah nak exam tinggal refresh je. Takyah stay up tapi bangun pagi dlm pukul 3, 4 pagi cenggitu. Serius ni. Mmg kena amalkan this tips sebab dah terbukti.

UPSS 2, Sejarah. 3 bab masuk. I read those three chapters with Asma petang sehari before exam. Malam tak stay up. Bangun pagi pukul 4 baca balik. Dannn alhamdulillah 90 A+ :) Exam sem hari tu, stay up gila-gila utk Chem, Physics, Add Maths. Dan it turned out the hardest papers I've ever took. Terbukti gila k sebab Chem 58. Takyah imagine Physics Add Maths jadi apa, kalau tak mood down balik.

Dan yg paling dibanggakan exam sem baru ni is of course, Akaun. UPSS 2, 48 D. Exam sem Form 4, 58 C+. See how bad? Mmg teruk sangat sampai dah rasa give up siap buang jauh-jauh impian nak tubuhkan firma audit sendiri cehh. Dan I did it this time. Study awal-awal. Oleh sbb exam pagi tu start pukul 9.30 pagi, ada masa study dari pukul 7 pagi. Sama je lah kalau bangun pagi before Subuh. Dannn alhamdulillah 90 A+ :)

So here is a note to myself and you, Allah dah bagi dah jawapan awal-awal. Just revise balik je, munasabah diri sangat penting. Instead of membengkakkan mata menangis air mata darah tak guna nak buat apa, right? Sebelum ni I thought staying up is good and helping, tapi rupanya tak. Untuk siapkan homework mungkin. Tapi untuk exam, A BIG NO.

So here it is. Tips belajar daripada Nur Musfirah Izzati utuk pembaca blog yang disayangi. Ditaja oleh... Nur Musfirah Izzati sendiri. Pathetic much T_____________T
Gua pun ada perasaan jugak

Am too paranoid.

5.6.12
Ya, sehingga begitu sekali keparanoidan diriku yang poyo ini -.- Sungguh memang paranoid. Kau gila ke tak paranoid? Sumpah exam kali ni sangat main-main. K salah. Semester kali ni mmg main-main. Sangat tak fokus dalam kelas, luar kelas, dahulukan benda remeh-temeh selain homework dan akademik. Too busy.

Dan nak tahu kenapa aku paranoid sangat? Ketahuilah bahawa aku mmg anak yg tak guna sbb tak reti masak, selalu sepahkan rumah, degil, keras kepala, sungguh tak pembersih, tak sopan depan org tua, clumsy, ikut kepala sendiri, banyak bazirkan duit dan segala-galanya yg negatif kau boleh bagi kat aku.

Tapi semua side negatif yg tak guna tu parents aku tak pandang sbb bila exam, I'm gonna make sure I'll make them proud. Takkan ada scene parents gue mengalirkan air mata merayu-rayu supaya aku belajar pandai-pandai apa sume like my friends have experienced and told me. Sebab aku tahu aku boleh buat. Aku akan pastikan diorg tak malu bila jiran tetangga saudara mara sahabat handai rakan dan taulan bertanya " Result anak kau berapa? "

K, eventho my parents jenis tak menunjuk, parents paling merendah diri I've ever met. And they are mine :) Takdenya bila result aku best mak bapak aku nak peluk cium aku nangis gembira sume, TAKDE. Tapi aku tahu diorang happy bila diorang takdenya nak tergagap jawab soalan cepumas di atas.

So, bila result kali ni kemungkinan tak dpt 3.5, atau pun mungkin 3.0 tak lepas, kau agak apa yg aku rasa? Aku rasa sungguh seperti anak yg tak berguna. Sebab aku nak buat mak bapak aku bangga dgn cara apa lagi? Tell me!

K, I'm out.

Siap tweet bagai ==
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Do you still remember...

30.5.12
1. The checkered slash plaid shirt is a must for all?
2. We all used rempitz tapi takde sape marah, takde sape nganjing balik, takde sape rasa benda tu pelik. Sape tak rempitz skema lettew.
3. Semua orang WAJIB ada Myspace back then?
4. Semua org edit gambar dgn letak nama-nama kawan/classmates/family pastu tag sorang-sorg ikut respective names? Konon nak prove the " friends forever "-ness.
5. Yg bertudung cuma bertudung kat luar. Dalam Myspace dok sibuk upload gambar freehair.
6. Gaya pakai shawl sume same je ikut gaya Yuna sebelah pendek sebelah panjang lilit yg panjang yg pendek selit dalam baju.
7. Friendster was the very rival to Myspace? The most awesome stuffs, katanyaaaaaaaaaa.
8. Musim org tukar url blog sebulan sekali ikut mood masing-masing.
9. Wujudnya trend " couple in message " ? Which a girl and a boy kononnya couple, tapi takkan pernah-nya nak bertegur, berbual jauh lagi nak dating, tapi dikira couple kerana kekerapan texting. Mmg cinta sejati sangat lettew -.- Menghabiskan duit mak bapak kau beli beras untuk beli topap kau buat texting jantan/betina tak guna mana ntah.

K, apabila sampai kepada number 9 dan saya sudah mulai emo, lebih baik say hentikan menulis. Just a food for thought. Eh tak, something to recall. And NEVER TO REPEAT. <-- Note to myself. Sbb half mmg tulis berdasarkan kebodohan diri sendiri ketika 2008-2010.
Plain random

It's just complicated.

29.5.12
My Defender, k, the Defender, he's not the kind yg spend time lama-lama duduk dpn PC/laptop stalk org bagai. He's the one yg specky, siapkan homework on time then konon merendah diri bila tanya dah siap homework belum then jawab " Aku tak siap homework lagi lah " lps tu aku pun percaya aku pun tak siapkan homework tapi last-last aku sorg je yg kantoi dgn cikgu tak siap homework dan dia tak sbb dia siap SEMUA homework. Go die la, Defender.

K, don't. He's the one yg... unpredictable. Duh, all the boys are like that. So unpredictable. Nampak ganas, tapi rempit gileww. Nampak mcm the so not-gonna-care friend, tapi lps tu pujuk kau balik bila dia rasa guilty for not making you happy. Nampak mcm buat tak endah je pasal kau dpn org ramai, tapi lps tu approach kau when you're alone tanya kau okay ke tak, kau kenapa sebenarnya tadi and stuffs like that.

No, I don't mean he's like that. I meant, the guys I've known until today. The guys I thought I've fallen into before. The guys that turned up to be just friends, only friends, won't be more than that. The guys I would do anything for them but just for the sake of hmm, friends. Frankly speaking, I fell in love with so many guys, like that. Which I would like him so much at the first place without him knowing it then I just give up I want us to be friends. Then suddenly he would hmm, show(?) that he likes me too. But I can't accept him maybe sbb I know that my friend(s) like(s) him too or I did something totally wrong that if he knows about it he won't talk to me anymore or I just want him to be not more than a friend should behave.

K, why am I writing like this? Apasal asyik tulis macam org tgh amek course Philosophy bagai ni? This is not me. I should find me. To the next post. Nope, not till. To. K, I should stop.
Family which is sooo familiar -_-'

Life lately.

27.5.12
K, marah lah. Tahu, mmg lama tak post. But things just get harder lately. My exam just ended. Nope, not smoothly. Awal-awal lg dah bgtahu my parents, I'm not going to be on the stage pakai baju batik salam cium tangan pengetua for Anugerah Penghormatan. It's now my time duduk bawah pakai baju biasa sorak untuk budak-budak lain. No, it's not a doa ke, lacking of self-confidence ke apa, but I know how teruk my exam is.

For this semester, I struggled hard. I can't focus in class dengan kedudukan tempat duduk yg mmg sungguh tak selesa, dibebani dgn kerja bukan akademik, peer pressure, MENTALLY BULLIED, and now I know I can't withstand so many pressure without family by my side. Bila balik ni, dah let go every pain in my heart, baru rasa tenang. Again, now I know why I can survive bila duduk rumah eventho cabaran tak duduk asrama tu lagi besar. It's because I got my family with me. Despite all distractions from TV, Internet, keinginan nak berpakwe, menggonjeng all the time, tp bila duduk rumah spend time with family, rasa tenang tu datang.

Life's at TGB is really hard. Life can be mean, happy, depressing, stressful, pathetic, lonely, cheerful bila-bila masa je kat TGB. Sometimes you feel like you can do it, sometimes you feel like nak pindah tetibe. Everything can affect your mood. Homesick, homework yg byk sgt tak tahu mana satu nak buat dulu, bilik tak kemas, baju tak basuh lagi, kawan-kawan gurau tak kena tempat, tak berani nak luahkan kat crush, EVERYTHING. And yes, I'm totally not mentally prepared for all this.

I don't know how to face this upcoming semester. I don't know how to accept the fact that I'm not going to get 3.5+ pointer for this semester. I don't know how to react bila classmates dah tahu aku benci siapa and things keep getting obvious lately. I don't know how to help myself from crying bila cikgu nak ambush aku kenapa byk sgt homework tak hantar. I don't know how. Please, I don't. Seriously, I don't.

Things are getting hard and harsh. And I'm totally in the dark nak buat apa lps ni. And my target for this semester, kalau sem lepas target 3.4 sbb byk sgt main-main, text lelaki, rebut lelaki apa sume dan akhirnya dpt jugak 3.5 tu, kali ni aku target 3.2 je sbb byk main-main, tak fokus dlm class, not having the guts to fight for myself bila ada org buat bukan-bukan to me dan byk tak buat homework sbb tak fikir berkat cikgu tu penting dlm menuntut ilmu. Cross your fingers for me.
Pictures and videos

Some piece to watch.

20.4.12

Watch this, people!

So today is FRIDAY! It's Friday, Friday! Gotta get down on Friday! *singing* Tak, takmo nyanyi-nyanyi, k? Hari ni penghulu segala hari. Tak ke lagi bagus kalau kita berzikir? Right?

And so I leave you with this video. Semoga kita sama-sama dapat lebih memahami makna bacaan dalam solat dan lebih khusyuk dalam solat. Assalamualaikum :)
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #12

18.4.12
Ahh, the friendship :)

Pictures and videos

Girls Day Out!

16.4.12
Apakah lagi yg mampu membuatkan saya panik secara tiba-tiba selain daripada terlambat bangun di pagi hari selambat (ganti seawal) 6.35 pagi padahal kena clear blok pukul 6.50 pagi dengan tanpa sebarang persiapan tak gosok uniform sekolah tak kemas buku sekolah tak kemas katil tak mandi lagi of course (!) ? Apa? Apa lagi? Haruslah apabila Myra tetibe menyampaikan khabar berita Sera merajuk!

Dah tu bila dok pujuk, dia boleh hantar text message yg panjang dia lebih dari 4 page sampai jadi MMS dah haha. Dah, that's it. I thought that SAM will end. Ye lah, sejak masuk TGB, for sure lah takde byk masa nak diluangkan. Bukan all the time pun berkepit dgn phone. FB? Lagi lah. Mmg ada pun lubuk internet kalau ada sebijik je PC yg tak block FB.

Tetibe masa siap-siap Sera text, " Korg nak g mana? Aku nak keluar dgn ___________ (insert boyfriend's name here) ni. Nak g sekali? " Dah tu yg drama merajuk tanak reply text tanak angkat phone call tu amende? Amende?! Cuba terangkan bak aku paham.

Maka lepas Zuhur, kitorg pun gerak lah ke Bandar. To the Square One! Nak tgk Titanic 3D! Had our lunch at McD. Lepas kempunan nak Oreo McFlurry :) Then tetibe bila g cinema, salah time daaaa. Ingatkan 4.40 ptg, rupanya pukul 7. Bye bye, Titanic 3D :( Shoes hunting, baby! Bought 2 pairs; kasut g sekolah and kasut prep yg tetibe kopak serentak mcm berjanji pula menyusahkan tuannya memakai selipar jamban ke sana ke mari.

We finally opted to watch Mirror Mirror. Boleh lah kot, not bad. Jalan cerita kreatif, cuma kengkadang mcm meleret gak. First time k mengantuk dan tertidur dlm panggung. Everything mmg okay, except the last part yg tetibe Snow White menyanyi " I believe I believe I believe bla bla LOVE " dalam irama Bollywood. Seriously LOL habis.

Then mcm gigih gak lah g BP Mall sbb nak balik dgn mak Myra. Tetibe kitorg sampai BP Mall, mak dia g Square One pulek. Apa pun tak bolehh <-- tetibe. So we went to Popular which I purchased 21 Rahsia Fasih Berbahasa Inggeris by Coach Ridz & Coach Sha and had our dinner. Myra belanja yeay! Dah, lps tu balik.

Masih menyempat :D

Yg kat tgh tu dah mcm chimpanzi dah, kesian == Bawak virus Zoo agaknya -.-

Tetibe nur kasih memancar ke arahku seorang. Sesuai lah tu Tiz Zaqyah dgn awak, Zaty.

The proud SAMs :)


K, mcm mengarut tetibe nak share tp serius dah lama gila tak cerita pasal SAM. The last time we went out together pun... k, couldn't recall. See! Cakap dah mmg lama gila punnn. Err I should finish my homework by now. Bye :) Oh SAM, takmo gaduh-gaduh lagi k lepas ni?

p/s: SAM stands for Sweety Angel Mania. We were kinda rempit back then kbyezzzzz.
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Rombongan Cik (Tiz Za)Qyah ke Zoo Negara

14.4.12
HAHA K KALAU CLASSMATES AKU BACA TITLE TU MAMPUS LAH AKU. DALAM KELAS BISING-BISING MARAH TAK NAK GUNA NAMA TU. TETIBE DALAM BLOG DOK MENCANANG NAMA TU PULAK.

K, mari lah kita lupakan title tersebut dan terus fokus kepada intipati sebenar post ini yang telah membuatkan saya gigih bangun di pagi yg indah ini untuk menyiapkannya pun. Ceit, padahal Mr. Defender text, " Hidup lagi ke? Ada prob ni " Tak guna. Cubalah beromantik sikit. For sure la aku hidup, kalau tak cane aku nak reply text kau. Dah lah cari aku waktu ada prob je. K, panjang pula ye cerita Mr. Defender.

So, before I start with the journey, lemme acknowledge the help from these people first;

Alia and Farez Shah - The trip was actually for the purpose of student profiling. Diorg yg beriya-iya nak organize something dan saya cuma proceed je dgn idea tu. Not to mention, byk gila k idea masa mula-mula. Nak g orphanage la, old folks' la, hospital mental la, org asli settlement la. And at last the plan to Zoo Negara; accepted! Mereka jugalah yg sanggup bersusah payah nak dapatkan duit makan dari maktab. Finally, kitorg cuma mintak 40, tapi maktab bagi 130 k! Alhamdulillah :)

Adreena - AJK Makanan yg sgt kuat berusaha. Jap, rasa mcm salah pulak letak kat Makanan, should be Transportation rasanya. Bas yg super duper best gila sekali dgn pakcik bas yg cool tu hasil pertolongan Adreena. Jumpa pengetua nak mintak full sponsor bas pun dgn Adreena. Beli makanan pun dgn Adreena. Thanks, Adreena! :)

Faizal - Yes, Nasi Ayam. Nak Nasi Ayam lagi, please? Masa makan hari tu, I tacing. Sbb tunggu kuah tak dpt2. Last-last fed up terus makan Nasi Ayam kuah air mineral. Tapi kuah air mineral pun sodap, apa lagi kalau letak kuah betul, kan?

Fazwan - Yes, you, Fazwan. Thanks sbb tolong call pakcik bas hari tu haha. Ni kalau bukan manusia ni yg deal tawar-menawar dengan gigihnya pun, tatau lah dpt ke tak 680 tu. Alhamdulillah :)

Amir Hamzah and Bie - Pres dan vice pres yg sangat supportive! Sume hal yg melibatkan nak jumpa cikgu or kaunselor mesti drag manusia ni bersama, hihi. Undeniably yg Amir Hamzah sgt adil dlm melaksanakan pemerintahannya ceh. Dan Bie, always the greatest supporter you could hope for. Thanks, guys!

Alisha - Alisha, thanks tolong dahulukan duit makan tu. Menggigil ha kat koop tu takut duit tak cukup. Alhamdulillah bawak Alisha sekali. Thanks! :)

UPDATED: Miss Ida - See, aku lupa manusia paling penting. Miss Ida, the one yg " berunding " dgn pengetua utk dptkan duit maktab. She gave her full commitment in this project, tho bukan dia yg bersusah-payah untuk menjayakan this thing. She even dressed her daughters orange supaya sepadan dgn kitorg sume. I love you, Miss Ida! Ehem, WE LOVE YOU, MISS IDA! :D

And the rest of 516; Asma yg kejut each of us pukul 3 pagi, Adiela yg tak dapat ikut sbb Kem PKBM, AmAsy yg kena sembur dgn hippo haha, Fathuddin yg drag mak dan adik sekali join, Sarah yg byk keluar duit untuk beli benda remeh-temeh trip ni, Syakira, Famus, Sya bendahari kehormat trip ini, Farah, Hariz, Raja naib bendahari, Azeli, Faris Daud, Zuhaily, Fatin dan June, thanks a lot! Takde korg, tak accomplish la mission kita ke Zoo Negara ni. Thanks sangaaaaaaaaaaaaaaaaaat! :)

And so this is our journey;


4.45 pagi - Berlepas menggunakan kapal terbang Airbus A380 (?) ntah aku tatau model yang dipandu oleh Adreena. Berangan.


6.15 pagi - Solat subuh dan sarapan di R&R Seremban.


8.00 pagi - Sampai! Yeay! Tapi kena marah sebab lambat sampai. Ceh padahal dlm form ckp no later than 8.15. Foine, sabar. We were divided into groups yg menghancurleburkan group yg penat gue rancang, haish. Hariz buat zirafah, Faizal buat gajah, 10 org buat hippo dan Children's World, 6 girls buat Capybara, Dhik Dhik dan apa tah lagi, and another 6 buat kura-kura, ular dan tikus kot. Hujan sekejap. Rehat lama hehe.


10.00 pagi - Rehat. Makan kat kantin Zoo.


10.20 pagi - Balik ke tempat masing-masing. Alhamdulillah, kerja dah tak banyak. Yes haha. Dalam 11.30 kerja sume dah habis. Lepas rehat ni, kalau pg tu kitorg buat hippo, siamang, kuda dan arnab, I mean my group lah kan, so kitorg buat kuda lagi, rusa, hedgehogs dan hamster. All the simple things je. Lps tu kitorg kena duduk tercongok dpn cage siamang and go to anyone yg gatal tangan campak makanan and say " I'm sorry. You can't feed them " Making me feeling guilty all the day.




12.00 tgh hari - I was lost kejap sbb rancak berbual dgn our coordinator aka my mak homeroom, Miss Ida. Lps jumpa balik dgn sume, kitorg pun tour la sekeliling zoo. Tp tak lama pun. Dpt la g tgk balik hippo yg kitorg buat td, Penguin House, Muzium Lebah, Akuarium Tuanku Abdul Rahman and saw various fishes!


1.00 ptg - Makan! Nasi Ayam sedap! Oh lupa nak bgtahu. Due to tacing-ness dan kekenyangan melahap 2 keping waffle choc sebelum lunch, Amir Hamzah tlg habiskan Nasi Ayam saya, hehe.


2.00 ptg - Oleh sbb bas cuma boleh park sampai 2 ptg je, kitorg pun gerak balik. Sempat la amek group photo jap. Dan those girls yg duduk Selangor balik tumpang Alisha dan mak amek. Boys, turun TBS. Oh, nak mention lagi sekali. Masa nak keluar dari gate ni, boys bersorak for me, hee. Seronok sbb ada org appreciate. Thanks :)


3.00 ptg - Sampai pun kat TBS. All the boys except Fathuddin yg mmg duduk Melaka along with Alia and Asma turun kat sini. Dan tinggal lah 5 org je yg ada dlm bas selain family Miss Ida dan mak, adik Fathuddin. We even planned to tukar seat every 30 minutes haha. Tp tak buat lah kan. Baru tukar seat sekali terus terlena haha.

4.15 ptg - Jamak ta'khir kat Ayer Keroh. I left my telekung here, hmm. Sedih :( Dan lps tu turunkan Fathuddin and his family. Bye, makcik! Bye, Ina! Bye, Fathuddin!

5.30 ptg - All 4 of us; June, Bie, Farah and me finally arrived at maktab. What a hectic but joyous day! :D


So that's all la kot. Sgt seronok! Nak buat lagi! Err k, mungkin boleh difikirkan nak buat lagi ke tak. Sbb penat buat benda ni dari bulan 1 drag markah UPSS 1 dan 2. Kbye.
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Aku dapat cuti. Kau ada?

12.4.12
Takde. Takde tak boleh blah-nya. Serius, kau ada dapat cuti? *berlagak*

I'm home, baby! From yesterday till Tuesday! Lama gilaaaaaaaaaa! K, sepatutnya lagi lama. Dari Selasa sampai Selasa. But, we, 516, spent a night at maktab and half day at Zoo Negara. Khidmat Masyarakat k. Jadi volunteer jap.

So far, I enjoyed yesterday. Sumpah 4 bulan penat lelah organize benda ni terbayar bila boys congratulated and thanked me masa melangkah keluar dari Zoo tu. Mcm terkejut plus terharu gak la bila tgh jalan nak keluar gate tu, tetibe budak lelaki bertepuk tangan menjerit " Tiz, congrats! ", " Tiz, thanks organize zoo ni. ", " Weh good job! ". Ha, sape tak terharu?

Alhamdulillah, takde dengar org complain irrelevant things semalam. Complain pun benda-benday yg patut. Mmg sume org bg full cooperation. Bak kata Adreena, mmg unexpectedly it went so well. Dan bak kata Zuhaily, hope for the best, expect for the worst. I expected sume nak melenting tak tentu pasal, sume tanak cooperate but alhamdulillah, kerjasama mantaaaaaaaaaaaaap!


Our bus tu offer rate paling unbelievable la. Sume syarikat bas yg lain offer 800. Yg satu tu je offer 680 perjalanan dari Jasin ke Zoo Negara. Bas dah lah best. Mmg lawa, ada air-cond, ada mic, TV flat screen dan yang paling penting, pakcik bas cool gilaaaa! Serius benci pakcik bas garang. Tapi yg ni watkool je boleh gelak ketawa sama.

Makanan? We bought roti 70 sen and mineral water with RM3 we forced everyone to pay. Tu masa break. Masa lunch, tempah Nasi Ayam dgn mak Faizal. Tahu tak, mak dia tak nak terima duit kitorg? Weh dah lah nasi sedap, ayam besar, aksesori dia byk gila siap salad, timun, kicap, kuah, sambal, air mineral dan buah tetibe nak bagi free? Dah lah kitorg order bukan 5,6 tapi 29. Oh btw, semalam birthday Faizal. Sbb tu kot. But we insisted, so insya-Allah duit settle naik cuti nnt.

K, saya akan share pictures and our journey. Sabar, k? Need to basuh baju kotor kumpul dah sebulan, homework yg cikgu bagi mcm sebulan cuti and byk lagi.

Greetings fom Zaty and the hedgehogs.

p/s: Oh, cuti ni sbb TGB jadi tuan rumah KEJORA.

pp/s: My classmates especially boys call me Tiz sbb our Physics teacher, Cikgu Suhaily said that I look like Tiz. He even recognized me anywhere in Maktab because of the name he gave. Jadi, hai, saya Tiz *flips rambut dalam tudung oh-susahnya* -.-
Gua pun ada perasaan jugak

Do you believe that...

18.3.12
1. I'm going back to maktab already?
Ya, kejap je lagi. Less than 3 hours. Serius senior year ni lagi membuatkan rasa nak pindah tu membuak-buak. Dengan result yg tak boleh nak dibanggakan langsung, study yg satu hape tak paham, alahai. Takpe lah. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Me strong.

2. I didn't meet any of my former schoolmates this holiday?
Jyeah, lost contact terus. Dgn Ain pun takde jumpa. Cuma dgn Ain je lah keep in touch. Haha pape hal pun gue mesti report Ain. Lawak bukan? Bukan, tu pathetic namanya T_T

3. I went to my kampung last Friday?
Yes, I spend a night there with my family. No, I didn't cried till I reached home yesterday. Kalau Nyai tahu, dia mesti cakap " Gembeng ". Haha, gembeng tu kira mcm kuat nangis lah. Selalu dia pujuk suruh berhenti nangis, mcm tu lah. Kfine, ternangis pulak. Me strong.

Jap, tak lipat baju, tak gosok baju, tak pack barang. Haha mmg serius tak ready ni nak balik. Tanak jumpa Mr. Defender, ngehehe. Kbye.
Gua pun ada perasaan jugak

Katak.

16.3.12
Pernah tak dengar cerita pasal katak? Kfine, katak popular. Macam-macam dah cerita pasal katak en? But I find this one is very special and different. Cenggini cerita dia.

Ada seorang... katak! Ceh gotcha! Katak bukan orang :P Tak. Ada seorang petani ni. Sebelah rumah dia ada satu kolam. Dalam kolam tu ada ikan, ada rumpai air (?) dan ada katak. Tah lah, gue tak belajar Bio, so takde lah tahu sgt pasal ecosystem bagai ni, maaf. Dipendekkan cerita, petani ni, jap, tak best. Farmer, k, farmer. Farmer ni mcm fedap gila lah. Tiap-tiap hari mesti ada bunyi bising dari kolam tu. I mean, bunyi katak lah kan. Ikan berbunyi dah mcm cerita The Lorax pulak -.- So dia pun pergi bandar. Dia pergi sebuah restoran eksotik ni. Well, exotic. Mesti lah makan katak, ular, err tenggiling (?) dan sebagainya yg eksotik. Dia pun jumpa owner restaurant tu dan offer nak jual 500 katak kat dia. Owner tu mcm pelik, apahal byk sgt katak ni? Then farmer tu cakap, " Kat rumah saya tu bising sgt dgn bunyi katak. Esok saya akan datang dgn katak-katak tu. " Maka, mereka pun menandatangani kontrak jualbeli dan farmer tu pun balik.

Esoknya weh, owner tu tunggu farmer tu dtg. Tunggu punya tunggu, farmer tu pun dtg. Farmer tu masuk restaurant tu dgn tersengih-sengih. Kat tangan dia ada sebuah kotak. He handed the box to the owner. Owner tu pun buka kotak tu. Punya lah terkejut, ada 2 ekor katak je dlm kotak tu! Dia pun tanya, " Ha kau punya lah kerek semalam. Mana dia lagi 498 ekor? " Farmer tu dengan tersipu-sipu malunya menjawab, " Hee, aku ingatkan bising tu ada banyak. Rupanya 2 ekor ni yg buat bising selama ni. "

K, korg paham tak moral of the story ni? Mcm ni. Okay, let's imagine a situation where you are working very hard. Katakan lah, kau nak organise a farewell party for your class teacher. There'll be food ofc, singing performance, gifts etc. Penat-penat ni ha kau organise. Dah lah classmates bukan sume membantu. Ada yg buat bodoh, ada yg buat-buat mcm bukan sebahagian dari kelas. Mcm-mcm kerenah ada. Then ada la sorg, atau mungkin lebih makhluk yg mmg tak menyumbang apa-apa tapi boleh pulak bising-bising, mcm ni;

" Lagi berapa hari je nak buat majlis tu, baru takat ni usaha kau? "
" Ah kau. Kalau setakat buat kerja bad mood bagai, baik takyah buat. "
" Eh sesuai ke kita buat benda ni esok? Sorry lah lambat sumbang idea. Tapi mama kite cakap baik buat hari lain. "
" Betapa bersyukurnya aku bila benda ni dah habis. Takyah lah aku nak menghadap muka ________ (please fill in the blank with your name) tiap-tiap hari. "

Ha, bengang tak? My way to clear my mind from cakap-cakap org ni, is to recall the katak story above. Farmer tu bajet je ada 500 katak, padahal 2 ekor je. Tapi 2 ekor je pun dah boleh buat bising sampaikan dia marah. Relate lah dgn situasi kau. Bukan sume org pun yg bising-bising, kau dah nak down, nak marah? Baru 2,3 orang perlekehkan usaha kau, kau dah nak give up?

So, every time ada org bising-bising mcm tu, padahal kau tak duduk kat tempat aku, kau tak rasa betapa susahnya aku nak siapkan benda ni tanpa pertolongan ramai org especially KAU yg bising-bising tak tentu pasal tu, I bear in my mind, " Eleh, katak je tu. " and I smile. Lagi pun, innallaha ma'ana, kan? :) Allah tak tgk hasil, Allah tgk usaha.

To haters of mine,
dan mereka yg tak berguna nak kecil-kecilkan usaha aku demi korg,
KAU CUMA KATAK JE :P

Amek kau aku selongkar balik gambar Form 2 masa baru lepas clash :P
Kbye.
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #11

14.3.12
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

I just can't.

13.3.12
I want to write how do I feel about my one and only Nyai's death. But I just can't. I just don't have the heart to do so. Masa kat Maktab, everyday I cried. I received the news after balik dari surau perform Subuh, hari Selasa. Sampai Jumaat lah menangis mcm apa.

Kay, tetibe ada mood nak cerita. The story goes like this...

Pagi Selasa tu, lepas balik dari Surau, I checked my phone. Ada 4/5 miscalls from House. I was like, pehal doe call pagi-pagi mcm ni. Then ada satu text message from my sister. Simple benau ha dia tulis; " Akak, angkat phone. Nyai dah takde. " Alright, I wanna cried.

Then she called. I picked up my phone and we just cried. For quite a moment and then I asked her to take me home. Masa Nyai sakit dah tak boleh bangun, masuk wad apa sume, bukan Nur Musfirah Izzati yg jaga Nyai. Padahal ni lah cucu yg Nyai selalu banggakan kat sedara, org kg sume. That's why I wanna see her for the last time. But my parents tanak amek. Diorg cakap tak sempat sebab nak kebumikan pagi tu. And I was like... Nyaiii!

So jenazah Nyai selamat dikebumikan around 10 am. And I wasn't there. Sekarang ni, whenever my family talk about Nyai, I'd try to change the topic or I just leave them. I just can't accept the fact she's not here anymore. I just can't accept the fact that... I'll never got the chance to talk to her, to cuddle her, to kiss her upon her cheeks, to listen to her babblings and mumblings, to make her smile by telling her I scored again in my exam, to answer all her silly questions, to do everything we did way back before I entered Maktab.

She stayed with my family since I was born. Mom had to work so Nyai was the one that raised me, I can say that. When I was small, I was like yg tak takut org. So every time Nyai balik kg, I'll follow her. My other siblings tak boleh berenggang dgn parents, so mmg I'll be with her wherever she goes. Sampaikan org dah tahu dah kalau Nyai nak dtg, mesti bawak this little granddaughter of her.

I can still remember the excitement I felt way back when she finished sewing dresses she made specially for me. Everyone would ask me, " Lawanya gaun. Beli kat mana? " And proudly I'd answer, " Nyai buat. " with a big grin. I felt so beautiful during those days. She's the ultimate reason why I'd never feel insecure.

And she's also the toughest, strongest woman I ever met. When I was 13, Nyai jatuh tangga kat rumah kg. Jatuh bergoleh dari anak tangga third last sampai ke bawah. Kepala terhantuk kat anak tangga last. Masa tu dia nak amek wudhu, nak solat Asar. She was alone sbb my aunt pergi berubat kat mana ntah. Despite the fact yg kepala dia dah berdarah apa sume, dia bangun dan straight g amek wudhu. Dia sempat solat Asar dan lepas tu keluar rumah pergi panggil jiran sebelah suruh call my aunt. Dia tekap luka dia sendiri though habis dah satu kain tu penuh darah. And she was 85 at that time.

And now you tell me how can I face this? I refused to go back to her house kat kg. Masa kat Maktab, I planned to finish my one-week holiday kat kg. Nak spend time jaga Nyai. Masa tu rindu sgt kat Nyai. Dan sekarang she's gone. And now I'm pretending she's at kg, balik sekejap tgk rumah mcm biasa. Like usually she did bila dia dah rasa boring kat rumah kitorg. So kalau I go to her house there and she's not there, what else I should tell my heart, to believe that she's still here?

Al-Fatihah to Nyai;
Yah bt Siraj.


p/s: I'm drowning with tears. I don't have the heart to re-read this post, so I'm sorry kalau ada typo kat mana-mana. And I'm sorry I write too long after a month of so-called hiatus.
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Berkabung.

9.3.12
Assalamualaikum. Atas pemergian nenek tercinta Selasa lepas, dengan ini saya berkabung sehingga Selasa depan. Mari sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Yah bt. Siraj. Thanks.

p/s: This is my 200th post.
Plain random

Me want time alone.

15.2.12
Oh, I need some time to update this blog. And alone. Lately, I've been crowded with so much people. The Form Fours have registered here last Wednesday. I'm a senior now. Yeay me! The test, our very first test in this year, the year of SPM, is next week. Can you believe that? It's already a quarter of this semester already. And I've revised nothing.

My life is getting better, can I say that? Despite the fact that I procrastinated ALL THE TIME, I didn't finish ALL my homework and assignments, I abandoned TWO piles of unwashed clothes and yet I'm still here writing an entry for you. See now how much I love you?

Talking about love, today is Valentine's Day. And Ain's birthday :) Not celebrating Valentine's, don't want to recall the past. Well, some of you will get what I mean. Encik Awak... Eh, Mr. Defender? He's my future past.

I got things to do. Pray for me that I'll do my best in the test. Love ya guys!
SCHool = SoCool + Happening

Tolonglah reject offer tu...

6.2.12
Ya, tolong lah reject offer masuk TGB. Adik-adik yang bakal register Rabu depan 8 Februari ni, masih ada masa untuk tolak tawaran tu. Sebab...

1. And akan merasai stress yang melampau daripada timbunan homework yang sangat banyak. Like seriously, tak pernah kot tak stay up sepanjang Form Four dulu. Ratu Stay Up ni, kau tahu? Tapi pointer, hmm.

2. MRSM sikit sangat cuti. Sebagai contoh, CNY Holidays yg lepas. Budak sekolah luar senang-lenang je goyang kaki duduk rumah sampai Ahad. Kitorang? Selasa dah balik maktab, Rabu dah sekolah. Raya? Jgn cakap lah. Tanak cerita pun, takut korg lagi bertambah gerun.

3. TGB sangat miskin dan kedekut dan cekik darah. Oh, betapa banyaknya adjektif yg melibatkan duit di situ. Muafakat punya yuran like seriously tahun ni RM200 kot. Apedehal doe? Dan setiap satu kesalahan tak kira lah kecik mana seperti tak pakai kain dalam waktu prep malam pun kena denda RM15. Masuk second time kau buat benda yg sama, RM30. Kali ketiga, JDM lah. Bilik kotor sebelum pergi sekolah, denda RM2.

4. Facilities sgt daif. Jgn terkejut kalau byk je public phone rosak, washing machine takleh guna, locker tercabut pintu, tombol pintu takleh nak pulas, tandas tersumbat and so on. Nur Musfirah Izzati merupkan room mate sejati Biro Kebajikan Blok G, mmg takleh nak byk lagi lah kan aduan pasal kerosakan tu, kerosakan ni.

5. Strict gila rules. Stokin pendek bawah buku lali, stokin jarang nampak kaki, tak pakai kain dalam even waktu prep malam, pakai tudung ada manik or batu-batu bagai selain dari tudung cotton berjahit dan tak jarang, seluar cikang aka seluar cerut bawah, mmg tak lepas lah kau dari pengawasan warden, LDP mahupun BADAR.

Okay, gerun enough? Kalau kau kat luar free hair, jenis sosial, tak berdisiplin, hari-hari skip class, mmg tak aman lah duduk TGB. However, these are the pros;

1. TGB mmg tempat utk excel. Mmg homework byk sampai waktu utk study, waktu utk basuh baju kadang-kadang takde, tapi mmg boleh excel. Sbg contoh, kitorg mmg rebel habis lah tahun lps. Pecah sejarah budak batch kitorg pecah rumah warden semata-mata nak amek balik phone yg kena rampas, tapi tahun lepas utk Final Exam Sem 2, kitorg lah yg top among the rest. GPS 2 something, the only MRSM yg dpt GPS mcm tu. Alhamdulillah :)

2. TGB mmg bumi tarbiyah. What is tarbiyah, actually? Mendidik, adik-adik. Ramai gila kot yg dulu masuk free hair, tudung singkat sekarang tudung dah labuh, kat luar dah bertudung. Siapa sangka? Mana taknya. Kat sini sume waktu solat mmg wajib solat kat surau. Kalau antara Maghrib, Isyak tu, solat hajat mmg amalan sunat yg kitorg wajibkan.

3. Close relationships with all the teachers. Duduk jauh dgn parents, sume cikgu akan layan korg mcm anak diorg sendiri. Lagi lah kalau dlm homeroom. Sgt close. Betul ni. Kadang-kadang sampai terlupa ada parents kat rumah sbb dah seronok gila duduk sini haha okay, over pulak tu.

4. BKP yg sgt awesome! Like seriously, BWP, LDP, BADAR, EMC, PRS, RCC, JAKSA dan sume organisasi lain dah buat sehabis baik, sedaya upaya yg mungkin utk buat masa kat maktab ni terisi dgn perkara yg berfaedah dan bermanfaat. Recently, kitorg ada Sukan Muhibbah yg sgt awesome sampaikan kitorg buat lagi sekali; Sukan Muhibbah 2.0. Sumpah best tahap dewa petala kelapan yaww!

5. The exact place where you can focus on success in life and insya-Allah, in Jannah. Maktab kami sgt mementingkan agama dlm apa jua hal. Jangan terkejut kalau tetibe korg sama-sama berubah mengikut arus kat sini. Yes, no internet, no phone except for weekend, no socializing dan bukankah itu yg terbaik utk menjaga kesucian dan kehamonian agama kita? :)

Ngee, this is not the RIGHT survival guide to those who are going to register in TGB. Tapi boleh lah jadikan panduan awal sama ada nak tolak ke nak terima offer nak ke TGB lusa nanati. Assalamualaikum :)