Obsessions

Wordless Wednesday #8

21.12.11
Back in 2009. Yuna tgh record video dgn band dia :)
Pictures and videos

I'm younger, yeay!

20.12.11
I did this way back when I was 14. And my approximate age for that picture above is 11? Haha dan sekarang saya dah 16 tahun and so my approximate age is 13 la? Oh I look younger yaww LOL :P

Biasa lah, post mengarut, hee.
Gua pun ada perasaan jugak

Gotta change for the better...

19.12.11
While I was surfing the Internet and wondering amende lagi aku nak update ni, blog dah mcm tandus je. Kalau tak update sekarang, bila lagi? Dah lah cuti tinggal 2 minggu. Nak siapkan SEM lagi, homework lagi. Dah lah aku langsung tak sentuh homework lps dpt result. Ish ish, poning kepalo den eh.

Ok let's drop that subject. Then gue pun buka lah Google Reader dan terbaca lah latest entry Kak Nisa Kay ni --> MasyaAllah bergenang air mata aku tengok video ni... Dan bagi seorg perempuan hati tisu seperti saya ni, jgn cakap bergenang, melimpah ruah banjir dah Johor *tetibee. Oh jap, nah video heart-touching, tears-dropping tuuu;



Oh buat masa ni gue tanak tgk video ni lagi. Tatau lah berapa liter lagi air mata yang akan ditumpahkan tsk tsk. Tapi tapi apa kena mengena " Gotta change for the better... " dgn video proposal?

Meh sini nak cerita. Jgn tipu lah kan. Sume perempuan yg menangis ke tersengih ke tergelak ke tengok video tu mesti ada rasa nak lelaki buat mcm tu jugak kat korg kan? Never give up utk dptkan korg tapi dgn cara yg sah. Melalui parents, those yg lagi kenal korg luar dalam dari kecik sampai besar.

Tapi bila fikir balik, cukup hebatkah kita nak dikurniakan pasangan mcm tu? Takyah pergi jauh lah nak fikir ibadat apa sume, cuba tgk penampilan diri sendiri ha. Kata muslimah pakai tudung apa sume, tapi tudung tak pernak mematuhi piawaian dan garis panduan Islam. Kalau pun labuh sampai dada, pakai baju fit sampai nampak shape body. Apa tu? <--- Cakap dgn diri sendiri.

" Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji (pula), sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yg baik, dan laki-laki yg baik utk perempuan-perempuan yg baik (pula). Mereka itu bersih dari apa yg dituduhkan org. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yg mulia (surga) " - (26 : Surah An-Nur)

Rasanya kenapa Allah sebut " keji " dulu sebalum " baik "? Dunia zaman sekarang ni lebih byk dipenuhi oleh manusia yg keji daripada baik kan? Sebab tu lah saya nak berubah. Sampai bila nak mintak je lelaki yg baik utk membimbing kita ke Jannah kalau dari sekarang kita tak berusaha ke arah yg lebih baik? Kau baik, Insya-Allah laki kau pun baik. Faham? :)

As for the example lah kan, Kak Dena tu mmg contoh terbaik muslimah yg patut dicontohi. Pakai tudung tutup depan belakang. Baju sume stok longgar je. Ha, tudung siap tutup dagu tahu. Dari pandangan luar lah sbb saya tak kenal dia betul-betul. Mcm tu jgk lah org yg kita tak kenal akan judge kita. Diorg tgk luar sbb yg kenal luar dalam kita cuma Allah, family dan certain people je pun. Kan?

Bila saya nak pakai tudung tutup dada tutup bahagian belakang apa sume? Bila saya nak tinggalkan baju dan seluar ketat tu? Bila saya nak ubah attitude saya jadi lebih baik rajin dan sopan? Bila saya nak cukup solat 5 waktu sehari semalam? Bila saya nak tinggalkan aktiviti-aktiviti lagha sume ni? And here it is...

BILA SAYA BOLEH JADI MUSLIMAH YG SEMPURNA?

Ya, saya tahu. Jawapannya ada pada saya sendiri. Kalau bukan sekarang jugak saya berusaha dan berdoa, bila lagi? Ya, jgn tahu nak mintak je tapi tanak usaha, tanak doa. Dan jgn nak berdoa bila ada problem or bila nak request for something miracle je. Tiap-tiap hari kena doa, all the time. Awak-awak sume yg baca blog ni pun tlg doakan eh? Thanks

Dan kita akhiri post insaf yg panjang berjela ini dgn gambar tunang Kak Dena. Semoga berbahagia dgn tunang sehingga ke Jannah. Amin :)

Oh, Kak Dena, mintak izin guna gambar hee (Y)
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Newborn aww :)

16.12.11
Oh hai, Assalamualaikum :) Just wanna share some happy news with y'all! Gue dah dapat anak sedare baruuu! :D

Tak, dia baru je berusia 3 hari tapi tatau lah den kenapa dia dah besar gedang mcm ni.

Alolololo omey omey! Dah pandai posing ecehh. Oh btw, nama dia Raudhah Sofiyya :)


Okay, dah, tu je. I'm soooooooooooooooo happy, overjoyed, delightful with the born of this pretty niece of mine. Love you guys!
Gua pun ada perasaan jugak

Tu diaaa, mai dah!

16.12.11
Ketika gua menulis ni, ya, mood gua tgh tak berapa nak baik. Bukan sebab menstruasi sbb menstruasi gua lambat pfft. Gua tgh emosi sbb Mr. Defender tacing melebih. Dan gua pun tak faham apasal dia tak contact gua. Adakah ini rindu? LOL.

Dan abaikan perenggan di atas. Anggap je gua tersalah complete draft. Okay? Ni ha, nak promote lagi sorg vlogger/youtuber/blogger. Weh serious AKAK suka gila kat dia ni weh! Dah lah lawa, comel, sempoi pulak tu. Then then dia amek TESL. Mmg tabik spring lahhh! Jap, nah satu video dia;


OMEY GILAAAAAAAAAAAAAA! Paling epic lah time "Kalau kucing ni mati?" "Cinta kita pun mati" #usaprambut Me want Mr. Defender *tetibee Layan je lah perempuan desperate-ada-org-nak-suka-dia-balik-padahal-diri-tak-semenggah-mana-pun-forever-alone ni. Oh dan lagi satu;


"MAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMA!" Ngehehe, bapak annoying tapi sumpah comel derr. Kau tengok sampai habis dulu.

Perasan tak vlogger sume mcm mostly from utara, kan? Except Maria Elena lah. Jap, dia asal mana? Gue pun tatau, heh. Anwar Hadi Kedah, Matluthfi err Kedah (?), Aiman Azlan okay gua tatau dia asal mana haha. Dan Shaz Lyn ni pun Penang. GO UTARA! (For vlogging lah, hee.)

Okay, nak sambung layan blues. Ciao!
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #7

14.12.11
Ni, cakap ni kerja siapa?! Like seriously, menyirap haa. Kalau keywords lucah, Najwa Latif dan kakaknya or whatsoever gua masih boleh terima. Ni tetibe terang-terangan kau type " izzati-fazwan ", whoa! Ni tak lain, 416 kan? Mengaku cepat sebelum beta murkaaa!
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Setahun yg lalu...

12.12.11
http://zatyzatyzaty.blogspot.com/2010/12/this-is-so-not-good.html

I'm just being gedik y'all, ngehehe! *lempang diri sendiri bertubi-tubi
Gua pun ada perasaan jugak

Crush #1

11.12.11
Okay, ni bukan nak cerita pasal Mr. Defender or whatsoever ke hape. Ni nak cerita pasal sorg mmt yg ada crush kat gua. Berapa kali dah dia bagi hint, berapa kali dah dia confess. Yeah, confess. Big word there; CONFESS. Gue pun tak pernah lagi confess kat Mr. Defender pfft -.-

And the story goes like this. Gue ada sorg kawan, Ariff. Last year, dia pergi audition (?) ke pemilihan yg I-don't-give-a-damn-'bout-that pun for RMC slash MTD. Masa tu, dia pun kenal lah dgn sorg mmt Kluang, si A, yg minat gue ni. Satu ptg, dia pergi amek handphone Ariff, ntahamende dia cari, dan dia pun dpt la number gue. Since then, kitorg pun contact sampai lah hari ni. Eceh hari ni. Okay lah, till present.

Idk what's wrong 'bout him, tp dia tak pernah jemu text gue eventho gue tak reply. Pagi, no reply. Ptg, cuba lagi. Still no reply. Mlm, tak putus asa. Almost everyday mcm tu.

Gue bukannya kejam. Okay, sikit lah kot. Gue mmg nak reply tapi gue tatau nak reply apa. Conversations with him were so boring and dull except masa gue masih ada something dgn Fizi. Masa tu mmg bodek habis lah mmt tu supaya aku tinggalkan Fizi and choose him instead.

And lps clash dgn Fizi, gue dah tatau nak bual apa dah. '' Awak tgh buat apa? '' '' Tgk tv je. Awak? '' '' Tgk tv jgk. Boring kan cerita mlm ni? '' Lps tu dia jadi meleret sikit then bila gue tgh semangat reply panjang-panjang, dia pulak tetibe MIA. Amende tu?

Just one thing that I should bring up 'bout him. His patience. Since gue single, sampai jadi makwe Fizi, sampai clash jadi available balik then sampai gue tetibe ada crush kat Mr. Defender, dia sabar je tunggu gue. Alahai.

Tapi tu je lah. He never care, he never ask. What's important bila dia text gue hanya lah nak jadikan gue tempat dia meluahkan perasaan. Dan bila gue punya mode 'reply panjang-panjang' turns on, haa MIA lah pulak -.- Dia nak gue tapi tak pernah tunjuk yg dia betul bersungguh-sungguh. Asyik gue je yg kena memahami perasaan dia.

Example, masa Raya gue bagitahu gue dah clash. Baru ni, tetibe dia bagi hint mcm nak kat gue tapi cover dgn alasan '' Tapi awak kan dah ada pakwe ''. See? Dia tak pernah pun ingat apa-apa pasal gue. He's so full of himself. Dia cuma fikir pasal diri dia je.

And betul-betul baru tadi ni ha, gue text dia ;

Me : Kenapa awak masih sabar dgn saya lagi? Kenapa awak masih text saya eventho saya tak reply? Kenapa awak baik sgt dgn saya? If you read this, takyah reply. Abaikan <-- Sbb gua tgh melayan perasaan masa ni.
Him : Oh. Okay. Kiranya awak tak suka lah saya text awak? K, lps ni saya tak kacau awak lagi dah. Tak contact awak lagi dah. Salam terakhir dari seorg kawan. Salam.

Dah, tacing pulak. Gua dah lah tak reti pujuk manusia. Mr. Defender pun gue tak pujuk. Coz gue tak reti. And when I say abaikan, maksudnya gue tak serius masa tu. Mr. Defender pun takde lah tacing bila gua tetibe cakap '' Abaikan ''. Cane lah dia nak tahu kalau every conversation nak cerita pasal dia je? Kan?

Oh btw, he's not that bad. Ada lah rupa. Badan taff, hampir nak masuk RMC kan. Dan tapi dia gagal. Ariff dpt, dia tak. Sekarang dia kat MRSM yg terpaksa dirahsiakan lokasinya. Kata secret ngehehe.

Dan kenapa gue cerita ni? Sbb gue tgh senggugut plus PMS sementara tgh tunggu Barca vs Real Madrid jap lagi pukul 4. Dah janji dgn Mr. Defender hee. Kbye.
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Default Picture FB

9.12.11
Okay, atas tu mmg default picture sekarang. Lawa, en? Tolong cakap ya. Kalau tak, bontot kau bisul. Sangat indah, pakai baju pink, shawl pink, wedges pink (kat kaki yg mmg tak nampak saja je nak bagitahu), beg pink. Oh, dan cawan CoolBlog dengan sticker pink. Sticker CoolBlog sekarang hijau lah ntah apa colour lain pun aku tatau almaklum Jasin takde CoolBlog mahupun McD maka aku tatau. Susah nak jumpa sticker pink sekarang maka aku sgt value gambar ini. Dan aku decolourized kan gambar tu dengan colour pink. Colourized ke decolourized ke aku main hentam. Watermark juga nak colour pink, hamboihh.

Dan gambar first tu candid sebab Diyana Abdue buat lawak yg aku rasa korang akan rasa tak lawak kalau bagitahu so aku malas nak bagitahu. Dan selepas gambar ini diambil, kitorang pun pergi lah berjimba. Baidewei, saya jumpa Najwa Latif ngehehe. Oh, masa tu Najwa Latif tak famous amos lagi. That was on February, nak celebrate those yg dapat masuk SBP, MRSM dan yg sewaktu dgnnya.

Ni pulak default picture sebelum yg atas tu. Okay, sebenarnya yg pink tu default picture sebelum yg atas ni. Kiranya dia jadi default picture dua kali lah. Yg atas ni kat bilik jiran sebelah. Ya, kat asrama TGB. Katil kitorang katil kayu je almaklum TGB daif tsk tsk. Kenapa jiran sebelah? Kenapa bukan katil sendiri? Masa ni kitorg tgh tunggu LDP datang utk inspection dan kitorg tgh practise lagu Carta Hati untuk persembahan selepas inspection. Dan lagi sekali candid tutup mulut sebab gelak hei perempuan kau ingat kau comel ke LOL.

Setiap kali inspection, mmg WAJIB letak buku panduan asrama dgn kad outing kat atas katil. Dan masa ni inspection kitorg umum takde tema. So pakaian rutin adalah seluar hitam, baju putih, tudung hitam, stokin je sesuka hati sesedap rasa anda. Masa inspection, LDP which stands for Lembaga Disiplin Pelajar akan check kebersihan seluruh blok merangkumi bilik, dataran, toilet, bilik study, bilik iron, ampaian dan disiplin kitorg. Lepas check apa sume, ada tazkirah and persembahan from Form 4 and Form 5.

Kenapa tukar default picture? Okay, aku seriously suka yg tutup mulut kat TGB tu ha sbb pakai tudung berjahit nampak mcm true budak hostel LOL. Nampak sopan gitu so kalau Mr. Defender tgk mcm rasa sejuk je hati dan tetibe nak aku jadi makwe dia lagi lah LOLOLOL. Dan aku tukar bila ada lah sorg mamat ni tetibe tukar DP dia gambar tutup mulut jugak. Tak, ni bukan isu tiru style or what cuma aku tak suka mamat tu dan aku tanak Mr. Defender salah faham kitorg ni couple ke hape style DP sama LOL. Senang kata, aku tak suka mamat tu so aku tanak style kitorg DP sama. Dah, habis cerita.

Sebenarnya nak cerita tu je. Tapi ter-elaborate panjang sangat lah pulak mentang-mentang BM BI A kan berlagak lah pulak. Padahal homework tak siap satu hape pun lagi haha. Okay dah, aku patut berhenti sekarang sebelum aku ter-elaborate apa pulak homework yg aku kena siapkan. Oh sebelum itu tataplah gambar di bawah sebagai pengubat rindu hati yg lara sementara aku siapkan homework. Bye!

Gambar passport ntahapeape -.- Oh, bukan diambil pada waktu yg sama seperti gambar pink di atas. Nampak tu style shawl berbeza? Dan hidung saya sangat berkilat di situ di samping ada satu pimple yg baru nak tumbuh mengenal dunia. Tetibe adik suggest amek gambar passport di saat shawl aku main campak entah ke mana tetibe je ada ladybird kat situ dan muka tak letak bedak. Okay dah kali ni serious punya bye. Bye!
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #6

7.12.11
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Ya, saya dah kerja.

6.12.11
Oh ya, aku ikut Abah pergi kerja dan sekarang ni aku adalah kerani tak rasmi tak bertauliah Abah. Dan kerja aku cuma menaip dokumen dan segala urusan yg berkaitan dgn perkeranian. Dan kadang-kadang aku tolong kira duit jugak. Best jugak, I mean part kira duit tu lah lol. Sebab saya budak Akaun yg dah mula nak benci Akaun tapi bila pegang duit ribu-riban, rasa mcm best pulak kalau jadi Akauntan kira duit org yg super banyak, dah lah gaji pun banyak. Oh aku yg bermimpi tinggi serta bermata duitan T______________T Eh salah, $_________________$ *Ka-ching!

Okay, gua takyah kecoh lebih. Apabila bekerja dengan bapak sendiri di mana gua bebas melakukan apa sahaja dan lokasi pekerjaan itu adalah di sebuah mini market, bayangkan. Ada air-cond yg Abah akan start turn on dgn 16 degree dan aku naikkan jadi 24 sbb aku tak tahan sejuk. Lepas tu Abah bengang dan terus turn off air-cond. Lps tu aku dah lah sumbat telinga dgn earphones, arahan Abah aku dengar samar-samar. Baru sehari tuu ==

Dan dengan itu, dengan segala bangganya aku pun post lah status kat FB serta tweet kat Formspring lol kat Twitter lah pasal betapa kecohnya aku dah start kerja dengan memakai baju Petronas. Tapi telah disalah anggap oleh semua orang;

Oh lihat di situ betapa epic fail-nya peng-coveran aku dengan cara yg paling poyo sekali. If Mr. Defender see this, dia pasti akan berbangga dengan anak didiknya ini yg telah berjaya menjadikan diri sendiri poyo setaraf dirinya LOL

Oh dan yg ini gua tatau nak comment apa. Sila follow kami? LOL

Ya, ini mungkin pengajaran buat saya. Kau baru kerja sehari, kau takyah nak kecoh lah kan. Lepas tu sume org ingat kau kerja kat Petronas sbb penggunaan kata yg salah di situ. Malu Cikgu Rafizul ajar kau BM selama ni. Tapi aku dpt gak BM A *monolog dalaman.

Jap jap nak gedik sikit. Lepas post status sebegitu, Mr. Defender terus text tanya; Kerja apa hari ni sehh? Kau tengok, dia care! Tapi dia tak tunjuk publicly kat FB maka dia text. Okay, geli. Dan seterusnya dia tanya lagi; Jadi tukang isi minyak ke? Salah faham lagiii T_____________T Muka aku ni ada muka pump attendant ke? Dan bagaimanakah baju Petronas yg telah saya gembar-gemburkan tersebut? Ya, seperti di bawah;

Gambar first dan last menunjukkan Nur Musfirah Izzati yg ayu lagi anggun ni tak layak jadi pump attendant. Customer mungkin akan lari. FAIL T_______________________T

p/s: HAPPY 16TH BIRTHDAY, ALISHA! :)
Obsessions

JON COZART!

3.12.11
Nampak tak title tu sume uppercase? Sebab I nak promote mamat ni yg sgt awesome gileww entertaining comel jeww depan camera aaa sgt fotogenik apekehal aku menaip tak berhenti ni? He's Jon Cozart! He's THE KING OF THE WEB! Asal la gua baru tahu? Memang dasar budak asrama T_____________T

Okay, tak kisah la dia King of The Web ke hape ke, yg penting nak bagitahu dia ada Youtube! Dan seharusnya bila I promote youtuber, mestilah manusia tu malatopp, nyahh! Okay, to the 1st video;



Omey kan omey kan omey kan? Dan seterusnya;



Yg ni mcm kreatif gila dia medley-kan lagu Gaga dgn skrin PC kat belakang tu apa sume, weh OSEM GILAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Okay, ni the last one;



Dah, 3 sudah. Nak lebih? Here --> www.youtube.com/user/paint Haa, pergi sekarang view channel then bertapa depan laptop view sume videos dia. Yg bestnya pasal dia, dia dah lah kreatif, duration video dia sume pendek je. Short and smart, of course! Okay, Nur Musfirah Izzati nak mandi. Adios!

Alololololo omey omey dia :)

Plain random

Mencari Chemistry Dengan Chemistry.

2.12.11
Awk, awk. Smlm knnn, pointer titeww da kuar, wak. Trok jgk lha, wak. 0.32 jtoh. So, law awk nuckk tw bpeww pointer titeww kn wak, awk g lha caawi post yg lmeww lps 2 awkk - lha sndriey. Okay?

Annoying kan? Gua pun tak tahu nak baca cane padahal gua sendiri yg tulis.

Yes, pointer dah keluar. Kalau Diana yg superb gempak meletopp roomie kesayangan dah bagitahu, so better lah saya bagitahu. Pointer saya untuk Final Exam Sem 2 2011 ini adalah... *drumroll* 3.52 #sad

Apasal sad? Okay, mmg lah kena bersyukur, Alhamdulillah tapi...

Haa, punya lah meningkat result. Serius ni. Teman setia stay up sepanjang malam, Alia Afiqah pun naik 0.07 eventho tak lepas 3.5, Encik Defender #kautengokniakugedikgilanakjugakceritapasaldiakatsini naik 0.08, Adreena maintain 4.0, those yg dpt 3.98 sume dpt 4.0 dan gue? Harammm -.-

Paling best yang AKAK nak cerita ni kan #peahgosip, AKAK dpt D for Chemistry T_T Memang gua takde chemistry doe dgn Chemistry. Mungkin sbb otak gua dah lemah ingatan, dah tak boleh ingat banyak-banyak lagi then Chemistry byk kena hafal like twat? -.-"

Apa yg A? Sem 1 sume A, bangga. Peluk sikitt, HAMBOIHH. Sem 2? 4A jeww. BM, BI, MT, +MT. Alhamdulillah, BM BI yg dulu B+ dpt jgk A :') Kau tahu tak nak dpt BI A tu sumpah susah gila? Dah lah markah coursework 20% and I managed to get 16. Okay lah tu kan? Markah lepas-lepas 80 nak dapat A, syukur :)

Dan sekarang ni mmg kena cari cara nak dptkn chemistry dgn Chemistry. Meh meh Calcium Potassium Flourine dan seluruh Periodic Table yg segroup seperiod dengannya dekat dgn AKAK meh #pelukcium LOLOLOLOL
Gua pun ada perasaan jugak

Back To December.

1.12.11
Like seriously, back to December? Weh should be setahun hari ni, tapi apa nak buat? Mmg takat ni je lah hubungan kitorg.

Okay, let's stop that. Kau tengok, aku kekok gila ni haa nak menaip balik. Tinggal sebulan cuti dan homework byk lagi tak siap. KAU GILAAA?! Lecturer pun tak respond lagi pasal projek SEM tu, cane? Cenggini lah, haishh -.-'

Oh, regarding last post, Atuk selamat dikebumikan pada 11 pagi mcm tu 1 Muharam. Gua malas nak check kalendar Masihi. Family aku yg paling last sampai kampung, paling last tgk jenazah Atuk. Atuk dah siap kapan masa tu. Dan Abah terpaksa buka balik balutan dan kitorg terus gerak pergi kubur. Aku tak cium Atuk masa tu. Aku pun tatau kenapa. Takut sikit, I admit that.

Dan pasal the last Wordless Wednesday post, ngehehe. Gua dah ada crush baru! SILA GELI DAN MUNTAH SEKARANG. Nama? Ekau gilo? Cukup lah titeww titeww sumeww kenal dia sebagai hmm... Mr. Defender? Ngehehe, sumpah gatal gila perempuan sekor ni. Gue takde lah happy mana, tapi cukup lah aku tak nangis tiap-tiap hari mcm dulu #pathetic

Oh dan tetibeee gua ter-active pulak kat Twitter sekarang. Kalau dulu Twitter tu mcm menyemak je, sekarang baru aku value Twitter tu *menangisterharuLOL

Err that's all? Berdebar tunggu result sampai rumah. Alahai, abang posmen. Nak aku goda kau ke? Ciao!
Family which is sooo familiar -_-'

Maal Hijrah without his presence :(

27.11.11
Thanks, korang yg dah doakan kesihatan Atuk selama ni. Atuk meninggal Maghrib tadi and kejap lagi kitorang akan start journey balik Pahang untuk pengkebumian Atuk, Insya-Allah.

I love you, Atuk :(

p/s: Salam Maal Hijrah, btw.
Berangan itu perlu

Wordless Wednesday #5

23.11.11

#Newcrushawwaww :)
Plain random

Final exam.

5.11.11
Wehhhhhhhhh final exammmmm! Can I just type that and blah lepas tu konon mcm study tapi tak langsung? Tahu tak Rabu lepas dah start exam Akaun dan exam tu mcm suck gila! Byk gila tinggal soalan yg byk markah. Mmg F word dlm genggaman lah kan.

1st sem, 3.84. Alhamdulillah :) Ada 3 B+, BM, BI and PAI. Okay, gelak lah. BM B+, bajet mcm omputeh lah kan. Tapi BI pun B+, apedehal? Then PAI pun B+. Islam mmg lah Islam, tapi kalau 90 baru A mmg aku genius lah kan. So kali ni aku target boleh B+ utk 3 subjek je. PAI, BI and PA. Tapi kalau PA mcm harammm, mmg takde lah 3.8+ lagi utk sem ni. Hmm :|

Tapi tu pun kalau subjek lain just okay. Add maths, mod maths cane? Ya tuhan, rasa mcm nak rewind masa dan study betul-betul. It's not like aku study main-main. Tapi duduk TGB sumpah depressed gila. Byk sgt tekanan. Rasa nak balik all the time.

Bila dah dapat balik, byk sgt pulak distraction. Internet lah, TV lah, hangout lah. Terkejut lah kan kat maktab takde sume tu. Tapi kalau stay rumah je study okay. Waa tak suka hostel! Nak pakwe, please? Tetibeeeeeeeeee.

Okay, time to study. I leave you guys with this;


Home-made videos by me

In the mood of fasting, Syawal :)

17.9.11


Fazwan and me :D

Assalamualaikum and hi :) Tak atas tu bukan vlog or whatsoever. Tu kita panggil kerajinan kerajaan untuk mewujudkan ujian yang membolehkan pelajar berkomunikasi secara lisan dalam kedua-dua bahasa yang dipelajari di sekolah, which I freaking hateeeeeeee!

Yes, ULBS lah tu. Tapi sepatutnya ni bukan ULBS saya. Ni ULBS Fazwan. Mine dah lepas lama dah. Tapi unfortunately, ULBS module 2 ni kena buat secara berpasang-pasangan. Boys dalam kelas kitorang ada 11, so kesian Fazwan takde partner tsk tsk.

Dan this was finally done secara bidan terjun oleh saya yang tetibe je setuju nak tolong Fazwan. Okay, tak. Sebenarnya ni hari last sekolah before Cuti Raya. Dan memang classmates cuma tinggal <10 orang je haha. No boys at all! So takyah lah cover cun control lawa perasan cantik, ye dak?

Not forgetting, credits to Adreena yang lenguh tangan record benda alah ni and that wonderful song, Carta Hati by Najwa Latif, artis pujaan Fazwan! :P And thanksssssss, Fazwan! Kau tolong naikkan markah ULBS aku. Eventhough from 27 to 28 je pun, tetapi ianya sungguh bermakna. Love you, Miss Miza! :D

Talking, done! Video buffering, done! So, apa tunggu lagi? Sit back, chill and enjoy this video :)

p/s: Memang inspired by IniAnwarHadi & AimanAzlan pun tapi TGB Version. 100% Fazwan's idea. Gua pak mak turut je, beginilah nasib wanita tsk tsk, ok JK :P Bye!
Family which is sooo familiar -_-'

Atukkk...

13.9.11
Still remember above picture and this entry? --> :( Mestilah tak kan. Dah hampir setahun. Lagipun Nur Musfirah Izzati dah berkurun lamanya tak update blog. Kalau blog ni betul-betul berhabuk dan bersawang, mesti habuk dia dah setebal habuk yang dikumpul di tingkap Aspura Block C hehe.

This weekend I'd be bringing my room mates to my home. Cuti dari Khamis kan, bila lagi nak bawak diorang balik rumah. Dah plan dah mula-mula nak jelajah SO lah, then nak tour BP Mall lah. Tapi kalau Allah tak restu tu, takkan jadi punya lah.

Pagi tadi, Atuk masuk ICU. He's in coma. All of a sudden, with no reason. So senang kata, let's make it simple, korang tahu lah kan what this entry is about. Nak mintak tolong sangat doakan kesihatan dan kesejahteraan Atuk. Nak Atuk sihat, nak Atuk yang funny dan suka buat lawak masa Tok Wan ada dulu.

Tapi, bak kata Adam, VP BWP, sebelum buat solat hajat between Maghrib-Isyak tadi, kalau Allah nak Atuk sihat, kita doakan supaya Atuk betul-betul berada dalam keadaan yang terbaik. Tapi kalau ni masanya untuk Atuk dijemput ke rahmatullah, kita doakan supaya Atuk ditempatkan dalam golongan orang-orang yang beriman.

Wa ila Rabbika farghab, dan hanya kepada Tuhanmu kau berharap. Semoga Atuk cepat sedar dan sihat selalu. Minta jasa baik korang ye untuk doakan yang terbaik untuk Atuk. Semoga Allah memberkati korang semua. Thanks.

Trying to cope with this all way from TGB,

Zaty.
Gua pun ada perasaan jugak

Wordless Wednesday #4

10.8.11

Juadah berbuka masa first Puasa. Rindu rumah, rindu family, rindu mama :'(
Gua pun ada perasaan jugak

What actually happened.

8.8.11
Oh, I ACCIDENTALLY forgot to tell you that my birthday (yeah, it was on June ==) was a terrible one. My birthday's on Wednesday and I've been down until today (?) I do believe birthday yang teruk tu membawa impak dan kesan yang mendalam terhadap kehidupan seharian saya di maktab semenjak bermulanya Semester 2, maafkan penggunaan bahasa Karangan SPM saya.

Lots of my BFFs lupa nak wish and how teruk is that? Kalau wish pun TERlupa, apa lagi hadiah birthday kan? Jangan nak mengharap lah kannn T_T I do received some, Toblerone from Laila, a t-shirt from myself (Pathetic, duhh) dan itu sahaja yang saya termampu untuk senaraikan? I want my old life baaaaaaack!

Oh, and we've broke up last month. 9th of July, to be exact. Miscommunications lead to fallout <-- okay, tu lirik lagu The Story Of Us by Taylor Swift ngehehe. Entah lah, dah banyak kali gaduh, dah banyak kali clash, so kali ni rasa mcm biasa. Rasa lega pun ada dah lepas dari belenggu dan cengkaman seorang jantan tak berperikemanusiaan seperti dia. Overreacting, I know == Tapi kitorang ok je kot rasanya. Friends? :)

I've been ignored by some of classmates. Tapi they have apologized and I forgave them, ofc. So, what else? Oh, takde angin masakan pokok durian bergoyang dan gugur sebiji buahnya, bukan? They've been ignoring me sebab I'm so mengada nak berteman anywhere I go. They want me to be independent, to survive alone. Sejak bila I'm so childish ni?

This is scheduled entry. So, bye.


Gua pun ada perasaan jugak

Going back to maktab...

5.8.11
with lotsa homework.
I mean unfinished homework pfft -.-'
Aku tak tahu kenapa bila balik rumah aura malas aku terus memuncak sama tinggi dgn Gunung Ledang nun. Study malas, siapkan homework malas, unpack barang malas, pack barang balik maktab lagi malas, kadang-kadang solat pun boleh jadi malas jugak. Astaghfirullah, masalah betul aku. Adakah rumah aku lebih banyak syaitonirrajim berbanding maktab? Tu yang kita tak tahu tu.

without Laila's birthday present.

Hari Ahad lepas Ain ajak keluar pergi BP Mall.
Terlanjur tu, cari lah sekali hadiah birthday Laila, which is today. Dia ada bagi hint nak bracelet. Tapi tak jumpa satu pun. So sekarang ni cane? Sedihnyaaaaa!

p/s: Laila is my room mate.
on 2nd and going back home on 26th, probably.
I'll be missing Abah's birthday :( Tak nak weh, tanak! Tak pernah miss birthday Abah sebelum ni. Last year sambut buka kat luar. Dah lah tahun ni miss birthday Ani and Adek. Bapak sedihhh! Then, bilanya nak beli baju Raya? 26 dah Jumaat. Raya is on Rabu? Gilaaa!

unhappily.

This is soooooooooooooo true. Tak pernah balik maktab dengan penuh perasaan gembira seperti baharu sahaja memenangi loteri. Selalu balik maktab dengan rasa sedih dan sepi yang menyelubungi kalbu dan seluruh jiwa ragaku. Bahasa berbunga-bunga macam A. Samad Said T_T
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #3

3.8.11
Contests dan kebarangkalian untuk menang

Hijab Jilbab Tudung Remake

29.7.11

Faith or Fashion? You decide.

Let’s just stop for and a while and look around us. There’s a girl around sixteen looking so fashionable with a bright coloured shawl on her head. Under that shady tree, a woman is sitting and eating her lunch meal. She’s wearing an instant hijab. Meanwhile, there’s a group of religious women walking down the escalator and all of them are wearing purdah.

Yes, it is not weird seeing women wearing hijab or headscarves in this country. Malaysia is an Islamic country. The society has come a long way in accepting religious practices. It has become a norm.

But let us all ponder, why do we wear hijab? Is it because Islam has obligated us to cover our aurat or because of our fashion desires? How do we know whether we are wearing the hijab appropriately or not? Is the way we style our hijab following the real ethics of covering aurat?

Faith or Fashion?

So, are you for faith? Those who are wearing hijab appropriately will cover their chests. They choose only non-see-through headscarves to be worn. There are no extra fake buns attached to their head. They simply cover up their aurat.

What about fashion? We can obviously see nowadays, there’s like a battle between the ladies who wear hijab because of style. They do not bother about the commandment of covering the aurat. They wear hijabs just to show off their beauty. They are even inclined to waste a lot of money on hijabs, just barely to look stylish.

Why do we wear hijab at first? Johanna in Hlovate’s 5 Tahun 5 Bulan explains, “It’s my obligation because I’m a Muslim. In our religion it’s an order from God for the women to cover their bodies, including the hair.” One of the most common reasons why Malaysian women are wearing hijab is to ensure that they can fulfill the religious requirement to cover their hair including their ears. They are supposed to show only their face. However some extreme beliefs wanted them to cover their faces as well and leave only their eyes to be seen. These beliefs however are not embraced by most of the Muslim women in Malaysia. In fact, hijab has been receiving a lot of revolutions in terms of the fashion and also the trend here in Malaysia. In short, this scenario is one of the uniqueness of the Muslim community here in Malaysia. That’s a point for faith.

So, what do the Quran and Sunna say about hijab? There are two verses of the Quran that deal with hijab. These are Surah an-Nur verse 31 and Surah al-Ahzab verse 59. Let's look at what these verses say.

Surah an-Nur verse 31 says:

And say to the faithful women to lower their gazes, and to guard their private parts, and not to display their beauty except what is apparent of it, and to extend their head coverings (khimars) to cover their bosoms (jaybs), and not to display their beauty except to their husbands, or their fathers, or their husband's fathers, or their sons, or their husband's sons, or their brothers, or their brothers' sons, or their sisters' sons, or their womenfolk, or what their right hands rule (slaves), or the followers from the men who do not feel sexual desire, or the small children to whom the nakedness of women is not apparent, and not to strike their feet (on the ground) so as to make known what they hide of their adornments. And turn in repentance to Allah together, O you the faithful, in order that you are successful.

Surah al-Ahzab verse 59 says:

O Prophet! Say to your wives and your daughters and the women of the faithful to draw their outer garments (jilbabs) close around themselves; that is better that they will be recognized and not annoyed. And God is ever Forgiving, Gentle.

Hijab and Fashion

Hijab wearing has evolved from time to time. Back in the 50’s, they were lack of religious education. Our grannies during those days wear headscarves as the complement to their style in which they usually wear tight kebayas.

Let’s move on to the 90’s. Most women have started to wear hijab. The most famous type of hijab at that time is tudung bawal. They wore severe, dark colours and kept their hair and neck covered. Our mothers look so courteous, symbolizes the real way Eastern ladies should behave.

How about now? There a lot of hijab styles at the moment like shawl or pashmina for teenagers who love fashion, tudung Syria which is similar to instant tudung and preferred by those who do not like to waste their time fussing with scarves, tudung bawal which actually evolves from plain tudung where the tudung has been embroidered with curvy lines and the latest one, turban whom the singer Yuna, the same person who has introduced the use of shawl, has been wearing.

Today, many young women wear brightly colored scarves loosely wrapped around their heads or tied at the back. Some even dare to show a little neck. The latest trend is to style exposed hair at the top of the head, puffing it up in a fashion reminiscent of the 1960s. The look, frequently accompanied by heavy makeup, even has a name - "bad hijab", as given by the Iranian (atimes.com). Significantly, bad hijab is spreading.

Now, there is the fashion where you wrap the hijab behind your neck, so that your chest and front bit of the neck and chin are showing. They leave a bit of the ears showing so that earrings are on display. Then in a conversation with one of them they say ’Yes, I’m so proud to wear hijab’. There are actually two categories for someone wearing the hijab. One is the mohajaba who is covered with loose clothing with her hijab. Secondly there is the mohtasheema, the one who is wearing a hijab but wearing tight clothes, so she isn’t a mohajaba yet, but one step away from being one.

However, the type of clothing nowadays meets the basic requirements of Islamic dress; i.e. to cover everything except face, hands and feet and to be loose enough to conceal the figure. Nowhere in Islam does it say that we must dress head to toe in black sheets. For some reason, many people believe that anything other than this is unacceptable. What is wrong with looking neat, polished and presentable? What is wrong with wearing blues, greens and pinks? In fact a hadith in Sahih Al-Bukhari (Volume 7, Book 72, Hadith 715) mentions that a woman at the time of the Prophet (SAW) was wearing a green veil. Women in Malaysia wear brightly coloured clothes outside, as that is the norm for our society. If you wore black you would probably stick out more!

If we were followers of fashion, we would not be covering our bodies! We would be out in oh-so-trendy midi skirts and tightly belted dresses. We encourage women to wear and stick to hijab, without making them feel that the only option they have is a black burkha. What better way to advertise Islam and make it more accessible to non-Muslims than by looking neat, modern, modest and having the best of manners at the same time? Allah is beautiful and He loves beauty, though :)

And so, after reading this article, which category are you in: the ones who wear hijab and cover their aurat at the same time or the ones who only love to wear hijab in the name of fashion? You choose :)

Sources: muhajabah.com

hijabstyle.co.uk

atimes.com

fashiontudungcollection.blogspot.com

uniquemuslimah.wordpress.com
***
This is for our Mag Inc Project. Hoping on nothing. Thanks for watching and reading.
XOXO,
ImagineNation ( Alia Afiqah, Asma' Fatimah, Nur Farah Azira, Nur Musfirah Izzati, Sharifah Syahirah )

Cast:
Nurul Asyhikin, Alia Afiqah, Sharifah Syahirah, Asma Fatimah

Writer, Director & Editor:
Nur Musfirah Izzati
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #2

27.7.11
Plain random

Hell yahh!

15.7.11
Memang, memang saya sayang awak sangat, ModMaths. Lagi-lagi Chapter Circles. Saya suka sangat study chapter tu. Siang malam tak terfirkan chapter tu mmg tak sah. Rasa tak senang lah hidup kalau kepala ni tak penuh dgn Circles.

Sebab tu lah, saya tak score banyak sangat masa quiz hari tu. Score 43/100 je. Saya takut kalau saya score lebih-lebih nanti, saya akan lupakan awak. Awak nak ke saya buat awak mcm tu? Tanak kan?

143, ModMaths :)

Heh, mmg tak lah. ModMaths lagi susah kot dari AddMaths. UPSS start Isnin ni. Tapi ModMaths lingkup dah. Cane?

ERHHHHHHHH!

p/s: craving for Oreo McFlurry.
Plain random

2 years in love ♥

21.6.11
2 years ago, on 20th June, something 11.30 pm, an entry was posted here. That's the day this blog was born. Weh blog ni dah 2 tahun dah! Tak sangka sangat. And dah tak tahu dah cane nak update blog since stay kat TGB ni. Internet conection sumpah mcm harammm -.- then masa serious takde. Ni pun homework add maths, modmaths and bm tak bersentuh lagi, hee.

And finally dapat result dah :) 3.84, alhamdulillah. Target 3.7, so bila dapat 3.84 tu dah rasa bersyukur sangat. Tapi ada lah terkilan sikit sebab tak dapat 4.0 mcm Adreena kat sebelah ni, hmm. But I believe Allah dah tentukan rezeki sume hamba Dia kan. So, lepak chill je lah :D

Ha, Mag Inc NIE! Video dah siap record, edit and burn dah. Dah bagi dah kat Miss Miza. Mag Inc tu je yang belum start pape. Feature article je pun yg Miss Miza dah check. Else is zero. Due date Khamis ni. Tempah nahas kan?

BTW, I'm still okay. Dah 2 hari puasa sunat Rejab, alhamdulillah :) Things between classmates, roommates and sume pun rasa okay je. I'm still alive. But I think I'm gonna be exhausted and burdened with lots of homework. Dah start Sem 2 kan. Mesti lah lagi teruk dari previous semester, hmm :\

Okay, that's all kot. Happy Birthday, chick-a-boom! :)
Plain random

What's going on?

16.6.11
Been busy with Mag Inc and school stuffs lately. Caught a fever today. Had the worst birthday ever last week. And going to get results tomorrow!

HOT NEWS : Adik Fizi accident. Ada pendarahan kat kepala and sekarang ni masih kena tahan kat Hospital JB. Boleh tolong doakan Muhammad Shahrin Effyzal cepat sembuh tak? Thanks! Nanti kawen ajak korang a! Gatal! :P

p/s: Internet connection kat maktab mcm sucks!
Berangan itu perlu

Wishlist!

7.6.11
Today is 7th of June! You know what I mean? What? YOU DON'T?! Kfine, org dah lama tak post entry, takde sape ingat dah kan? Memang blog ni layak kena bakor je lah kan? So, since I don't even care you read this or not, here is my wishlist to THE DAY:























NOTHING! :D

I do think that my life is pretty good these days. Sekolah best despite the fact homework time cuti menimbun punya banyak sampai sekarang tak siap lagi pfft -.-, boyfriend masih worth waiting for, bestfriends yang masih ingat walaupun dah jauh, new friends yang definitely AWESOME!, family yang sampai bila-bila akan jadi the best supporter evahh, what else I could ask? I'm extremely satisfied :)

Okay, tetibe nak mintak good grades in final semester exam T__T
Wordless Wednesday

Wordless Wednesday #1

1.6.11
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Exammm ==

16.5.11
And so my final exam will starts on tomorrow. Final exam la, for this semester. Bapak gila cuak sehh, teringin nak 4 flat. Yeah, in my dream -_-'

Based on my previous UPSS 1, which I performed bad, very bad, sebab haram satu A+ pun takde, memang harapan lah nak perform better for this exam.

Can you guys pray for me? Thanks! :)
I write trash

Hati

13.5.11
Akhirnya aku pergi
Ya, masih sendiri
Jauh-jauh aku lari
Tinggalkan sunyi sepi

Aku kejar bahagia itu
Aku mahu rasa rindu
Tapi aku tak tahu
Mana arah perlu kutuju

Aku jumpa sekeping hati
Warnanya merah berapi
Siapa punya aku mencari
Hingga kini aku menanti

Dalam tidur kubermimpi
Dirimu telah kutemui
Wahai pemilik sekeping hati
Punya cinta penuh suci.
I write trash

Angkasa

11.5.11
Bintang lari menghilang
Bulan separuh terang
Langit luas terbentang
Seakan hilang sayang.

Malam semakin kelam
Aku semakin bungkam
Semakin tidak faham
Dan hidup makin suram.

Syang, aku rindu
Juga bulan satu
Serta bintang seribu
Dirimu kuperlu.

p/s: I wrote this for Biha last year.
Pictures and videos

I Love 416 :D

8.5.11
416, new class :)





Love this class so much! Eventho masih tak boleh nak tandingi 1,2,3 Efisien & 4 Tabah tapi you guys are the best! :D
Berangan itu perlu

150 Juta

6.5.11


Suddenly I miss this :( How I wish I'm home!
Plain random

I. Need. To. Stop. Eating.

3.5.11
This is why. Kau nampak tak pipi aku dah tembam tu? Dah sedar tembam, masih melantak biskut pulak tu. Dah lah biskut bukan sendiri punya -_-
Family which is sooo familiar -_-'

Iloveyou, ladies!

1.5.11
There's nothing much I could say, I'm speechless. Thanks, mom for raising me up, teaching me how to read (I can read at the age of 3, hikk :D), being there whenever I'm down, making up my day with your cookings, putting up a smile on my face when I'm crying, praying to Allah for every undertakings I've been through, staying up late at night to make sure I can sleep tight when I'm all sick and bedridden, lending me your ears, well, I'm talkative, hehe, reminding me how far can I actually go to reach my dreams, giving me brilliant advices which I haven't follow them all yet kih kih and absolutely, for being the best mom ever! You're...

Supercalifragilisticexpialidocious!


And you, my longest, bestest, superb-est bestfriend in the whole wide world. Thanks for always being here, right close to my heart whenever I need you, somehow and somewhen. No one can ever replace you, not even my future husband which I haven't find yet let's just wait and see whether he can or not, hehe. Who else can be my clown when I'm down? Who else can beat your score in gaming and fooling me around? Who else can be the psychic chick at the right time I need your thoughts? It's just you!


Happy 48th and 16th birthday(s) (respectively, ofc), my lovely ladies! I won't be here, never, if you're not here giving me all your supports and loves. I love you guys so much I can't even explain it with words! I love you, Salnah Hashim and Nur Nabihah Ab. Hamid!

XOXO,
A daughter and a best friend.

p/s: I know, English saya mmg mcm haram. At least, it's an effort, right?
Plain random

Takde motif.

26.4.11
zatyzatyzaty.tumblr.com

Serius memang takde motif, saja nak test market fofularkan Tumblr kat sini. Take a visit whenever you have time, whenever you miss me, as well as I do :)

p/s: I'm all good here. TGB changed me, a lot to be exact :) Ada Science ICAS hari ni, wish me luck!
Obsessions

Tell me.

22.4.11
Tell me, which one do you prefer?


This version of bodoh lah kau punya perangai sebenar rupanya macam ni menyesal aku couple dengan kau dah lah aku berkorban macam-macam untuk kau habis duit beli mekap kau beli heels kau beli karipap sardin favourite kau tiap-tiap pagi siap delivery sendiri kat rumah pakej dgn mawar sejambak mcm ni pulak kau buat kat aku jom putus *sila baca dengan nada geram berbaur nak sepak orang.

Or this one?


This version yang oh kau mcm ni rupanya but do I look like I care peduli hape aku kau mcm ni ate meh kita putus kau lalu jalan kau aku lalu jalan aku haha okay mcm mengarut bukan jalan tapi haluan tapi nak taip haluan mcm skema okay dah tertaip dah =="

I ain't Bruno Mars number one fan whatsoever, but I'm the die hard fan of Grenade! So bila ada remix Grenade yang meletup boom boom mcm ni, haruslahhh! Okay, dua-dua versi best. Tapi gua prefer the latest one. Takde lah dengar rasa mcm nak bunuh diri sendiri, at least bahu gua ada lah terhinjut-hinjut keseronokan sikit.

I LOVE GRENADE!

Tapi kalau versi yang ni pulak...


Serious double triple 4 kali punya apple(?) lagi COOLIO! Go Nabil go! Yang ni bukan terhinjut-hinjut keseronokan lagi dah, mati kering gusi den ketawa. Tapi serius rasa mcm nak bakar Astro mengada suruh orang subs Mustika kalau nak tengok Maharaja Lawak. Sayang Youtube!
Plain random

Sahaja aku mandi...

20.4.11
Alright, this is a true story. Takde based on dah, mmg true story gua takde potong mana-mana part. Sabtu lepas, lepas tengok Fara kat hospital then singgah Popular kejap beli colour board, we stopped at a mosque as masa tu dah Maghrib dah. Gua dgn Ma cuti, takkan nak turun pulak menyemak kat dalam tu. So bila Abah ajak turun, serentak lah jawab " Cuti ".

And this guy (you might know this guy, tanak buka aib sape-sape), bila Abah ajak turun sekali, he gave us the same answer, " Cuti ". At first, mmg muka gua nampak sangat terkejut tahap Dewa Brashma patung proto-Siva OMG-gua-dah-banyak-sangat-belajar-Sejarah. Tapi then gua just abaikan lah, kau punya pasal lah nak cuti ke uzur ke datang haid ke. Kau punya dosa dgn Allah, kot.

Then lepas Abah and Adik habis solat, Abah balik kereta terkejut gila kot sebab that guy tak join solat sekali. Maybe Abah ingat dia main-main kot time dia cakap dia cuti tu. And you know what did he say? " Kite belum mandi sahaja lagi. Tak sempat. Tadi pagi kerja sampai petang. Habis kerja terus ikut hantar pergi hospital ni. Subuh pun dah terlajak tadi. "

Kau tak rasa macam nak pelangkung ke jawapan dia tu? Bukan pelangkung jawapan dia, pelangkung diaaa! Weh lama sangat ke mandi wajib tu sampai satu hari main aci tinggal solat? Firm and strong sangat ke excuse kau tu? Kau buat apa malam tu mandi basah ke onani ke buat benda alah tu sekali pun, pagi pergi lah mandi wajib. Senang jek main bagi alasan cuti. Lelaki dgn perempuan totally versus.

In case kau pun sama dengan this guy punya perangai suka-suka bagi alasan tak sempat mandi wajib semata-mata nak tinggal solat, nah link cara-cara mandi wajib ---> Klik saya kalau tak awak sembelit. Tak puas hati, pergi taip sendiri " Cara-cara Mandi Wajib " kat Google searchbox tu. Please guys, don't give BANGANG excuses!
Saya nak...

Thanks!

18.4.11
THANKS A LOT!

Sabtu lepas, lebih kurang pukul 9 mcm tu, Fara dah selamat menjalani operation kaki kanan dia :) At first dia okay lagi lepas operation tu. Tapi by that evening, dia rasa sakit sangat. Nak bercakap pun tak larat dah. Semoga dia cepat sembuh, amin.

And regarding Kak Ana's case, dia pun okay jek :) No operation, just injured kat lutut. Alhamdulillah and thanks to you yg doakan diorang. I love you guys so much lah! :D
Saya nak...

Double the Trouble.

15.4.11
Okay, my bad. I can't manage this blog well, I admit. Kau nak aku update hari-hari macam selalu haha-padahal-macam-lah-sebelum-ni-update-hari-hari, kau pergi buat surat permohonan pasang wifi kat maktab tu. Alright, that's not the main point.

Double the trouble ke double trouble? Sebab sebenarnya nak cakap trouble tu ada dua tapi bila dah tertaip double the trouble rasa macam suruh double-kan trouble tu pulak en. Okay, menyimpang dari tajuk lagi, I know I know.

Faradiana Juan accident Selasa lepas. Since sampai Medan semalam, so baru tahu semalam. Heh, bajet mcm takde alat komunikasi jek kat sana. Kaki kanan patah, pity her. Pray for her, will ya? Idk macam mana dia boleh accident apa sume, Sabtu ni maybe nak visit Fara kat hospital, Insya-Allah. Be strong, girl!

And the second one is, tak, bukan yang atas ni accident. Kalau yang atas ni accident, I won't write this on time sebab I might be in the hospital sebab pengsan dapat tahu dia accident. Bestfriend since dalam perut kot, kuasa telepati, chemistry, biology sume ada antara kitorang. Eh jap, dah ter-elaborate panjang pasal friendship kitorang pulak, heh.

His sister, Kak Ana, which is the closest one to me, pun accident. Petang or malam tadi, something like that. Kes langgar lari dengan Avanza. Akan boikot Avanza lepas ni! (tetibe) Maybe Kak Ana masuk ICU, tak sure lagi. Pagi ni baru family Mi gerak pergi sana.

And you, the one that I love the most, yes, you, my reader. Boleh tak tolong doakan these two lovely ladies, in the name of Islam? I love them so much. Thanks semoranggg *hugs

p/s: Today is Friday, school's off :) Thanks, Parameswara for founding Malacca. Hari ni cuti Melaka Bandaraya Bersejarah, haha okay nak cakap tu je.
Plain random

MRSM TGB.

19.3.11
Ah sudah, aku dah start sayang SMSJ dan sekalian penghuni, baru lah tawaran impian ntahapekebenda ni tetibe datang. Pressure!
Events mahupun peristiwa yang sewaktu dengan saya

Too lazy to write.

15.3.11
Sabtu lepas kan, the day I'd be lazing around at home watching TV and eating chips happily, telah dipenuhi dengan...

yang sebenarnya malas gila kot nak datang tapi disebabkan kerinduan yang menggunung tahap Everest di Kathmandu, Nepal (ye ke? I was this close pernah nak fail Geo kah kah), kugagahkan diri ini cewahh bangun pagi-pagi syampu rambut keringkan guna hairdryer gosok baju sekolah sarung kasut sekolah putih susah tak kau baca aku tak letak tanda koma (?) haha. Tapi berbaloi bila dapat jumpa...

adik Nad, Madi yang sangat comel! Dah lah comel, putih pulak tu, erhh nak baby mcm ni bila kawen dgn Fizi nanti boleh tak? Okay, hormon gatal dah memuncak kah kah. Serious boring at first menadah telinga dengar cikgu bebel penceramah bebel aku bebel kawan bebel nasib lah konon dapat hadiah cemerlang. Part best adalah time...

makan! Okay, mmg lah makan kuih jek tapi benda tu mcm comel gila. Kau tengok tu muka aku gila tembam tapi beriya nak makan jugak tak sedar diri malam tadi sibuk ngadu kat Fizi gemuk lah badan mcm teletubbies lah tapi mentekedarah jugak. Tapi oleh sebab comel, makanya...

heh, snap lah jugak. Sukaaa! :D Sebab kuih-kuih lain yg tak dilahap oleh badan kecik aku *cover cough cough, kat belakng tu nampak blur. Kau tak nampak kau punya pasal asalkan aku happy konon mcm dah pro tangkap gambar sebegini kah kah berdekah. Alright, move on to...

this. Takde Ain sebab cikgu dia salah belikan tiket bas pergi JB instead of BP akibat dia malas nak keluar beli sendiri ha amek kau dah tak dapat jumpa kawan lama yg gojes-gojes ni bahah. Dan yang paling penting tak dapat jumpa...

Dada'! Dada' in the house yaww! Okay, nama dia Haida tapi tukar jadi Dada' sebab saya mmg suka tukar nama orang lain contohnya Adhwa jadi Nad (sebab nama penuh dia Adhwa Nadirah tapi aku sorg panggil Nad sebab aku suka =P), Ain jadi Lynn sebab nak jadikan dia lembut sebab Lin dalam bahasa Arab tu maknanya lembut, Tiera jadi T-Rex padahal badan dia lagi kecik dari aku tapi sebab aku nak jadikan dia besar aku panggil dia mcm tu konon doa bhaha, Nadia jadi Ned sebab masa tu aku tengah obsess dgn NETball tapi orang lain jadi mangsa dan nama-nama seterusnya yang tidak boleh disiarkan kerana terlalu mengaibkan kah kah. Oh ya, terpanjang pula huraian di atas padahal nak bagitahu Dada' ni dah tukar sekolah kat Pekan Baru, Muar (dah cerita kat sini dulu).

Group picture!
Aku rasa baju sekolah aku yg paling putih kot, heh =="

Tak dinafikan Indra yang paling dirindui sebab rasa awkward gila tak dengar future Head Prefect ni baca doa kat assembly tiap-tiap pagi sebab SMSJ takde daily assembly. How I really miss Seri Medan :(

Naddd! Samura, sila jaga bestf saya ni baik-baik kalau tak kita bakor je Samura tu, kita bakor! *mood Usop Hantu Kak Limah Balik Rumah.

Bestnya dapat hadiah ada tulis nama sendiri so takdelah tertukar ke hape kalau dah banyak sangat tak tahu mana satu kau punya boleh keluarkan IC tengok betul ke tu nama kau.

Cemerlang sungguh hadiah tu. Boleh lah bawak balik SMSJ nanti, heh *mata ke atas, tangan ke dada.

p/s: Kau tak rasa ke entry ni mcm entry bergambar untuk tatapan budak 5 tahun? =="
Berangan itu perlu

Bakal Mother-In-Law Terbaik Dunia.

28.2.11
Di suatu pagi Sabtu bertarikh 26 Februari 2011 (Birthday Diyana Abdue and Nani! ^^) yang hening... lah sangat, heh *mata ke atas, tangan ke dada haha, berdering lah phone gua menandakan ada mesej masuk, kfine tipu sebab phone bunyi beep je nama pun phone murah =P ;

Mama Fizi (MF) : Salam. Apa khabar? Sihat tak? Lama tak dengar berita.
Gua : Waalaikumussalam. Sihat, alhamdulillah. Sibuk sikit buat persiapan masuk asrama sekarang ni. Gelabah tak memasal sampai lupa tanya khabar balik whaha.
MF : Oh, dapat asrama ya. Tahniah la. Bila nak pergi? Tu hari kata jadi.
Gua : Terima kasih. Masa tu dapat Teknik JB. Tapi kali ni dapat Sains Johor. Isnin ni dah gerak sana dah. Memang a dulu dapat, nak pergi tapi dah anak makcik tak bagi, so saya tak pergi lah *monolog dalam hati tak berani luahkan.
MF : Makcik nak tanya kalau tak keberatan la, Zati dah tak kawan dengan Fizi lagi ya? Sebab selalu rajin mesej. Maaf la kalau makcik tanya.
Gua : Fizi dah takde mesej saya lagi dah. Ada lah dalam 2 minggu macam tu. Makcik tak tahu ke dia dah ada makwe baru? Kfine, makcik tak tahu T_T
MF : Kenapa? Gaduh ke? Makcik tak tahu pun, tu hari makcik ada tanya dia tapi dia diam je. Makcik bukan apa, tak sedap hati la sebab pape hal selalu makcik tanya Zati. Dia tahu tak Zati nak pindah?
Gua : Takde la. Sekejap dia cakap phone rosak, sekejap dia cakap takde kredit. Dia tahu rasanya tapi dia mcm tak kisah pun. Takpe la, dia ada sepupu yg sebaya kan? Fatin ada, Zulhelmi pun ada. Heh, gua dah pesan awal-awal kat Fatin suruh tengok-tengokkan Fizi. And saja jual nama Emy sebab Emy tak suka mak Fizi tanya pasal Fizi kat dia. Penat nak jawab tapi ada gua kisah? =P
MF : Makcik mintak maaf la kalau dia mulakan dulu. Tapi apa pun Zati jgn lupa makcik pulak. Nanti dah jauh kat asrama lupa makcik. Mak, Abah semua pindah ke?
Gua : Insya-Allah tak lupa :) Takde la, saya jek yang pindah. Mama Abah sume kat Medan. Adik saya sekelas dgn adik Fizi, Shahrin tu. Cover sedih, mana boleh saya lupa makcikkk.
MF : Ha'ah, Shahrin ada cakap. Zati tahu tak Fizi selalu dengar lagu Spring, Pesanan Buat Kekasih.

Bila makcik tanya dia tak jawab.
Zaty eh tetibe : Oh, lagu tu? Tak tahu lah saya. Mungkin dia ada masalah ke tapi malu nak bagitahu makcik. Mana lah tahu kan. Serius gelak habis sebab tak tahan Fizi boleh tahan dengar lagu mcm tu =P
MF : Mungkin jugak. Tapi apa pun makcik doakan moga Zati berjaya dalam hidup dan pelajaran. Tahniah sekali lagi. Salam.
Gua : Terima kasih ya, makcik. Makcik jangan lupa saya ya :) Salam. Aww, gua rasa geli, heh.
MF : Insya-Allah. Makcik tak lupa Zati. Nanti makcik suruh Fizi call Zati. Esok belum pergi lagi ya?
Gua : Takpe la, makcik. Sebab saya pun sibuk ni. Banyak lagi benda tak ready. Cuak, makcik ni kannn. Takyah a bagitahu Fizi haha gedikzzz.

Takyah nak buat conclusion ke assumption ke hape, aku mmg lagi sayang mak dia daripada dia sendiri. Kau ada bakal mak mertua sweet mcm ni? Non hadooo, mana nak cari. Yg buat spoil cuma Fizi jek. Takpe lah, Fizi tak boleh pakai, adik-adik bawah dia boleh jadi calon haha gatal.

Tetibe rasa berat hati nak pindah SMSJ kalau mak dia dah mcm ni. Tapi gua dah on the way dah ni. Selamat tinggal, mama Fizi yg serius tak tahu nama konon bakal menantu pigidahh.
Home-made videos by me

Dan Sebenarnya.

25.2.11


Dan Sebenarnya! ^^

Last jumpa Ayien. Last record video sengal mcm ni. Last belajar main gitar. Last post entry kat blog ni sebelum pergi SMSJ :') Lepas ni akan ada entry jugak, Insya-Allah. Tapi sume scheduled rasanya. Eheh =P

Sorry, saya takde lah sekreatif Najwa Latif ke, Syeera Sanders ke, sbb suara saya tak sedap. Saya mmg suka-suka memalukan diri sendiri kat Youtube. Saya just nak enjoy dan buat org lain rasa enjoy jugak, peace! (Y)

Video ni banyak sangat kekurangan, tetibe ada bunyi mesej masuk lah, lupa lirik, distracted terus tak ingat part mana chorus and bridge. Main taram jek letak kat Youtube. Tunggu saya kaya, saya belajar vokal dgn Cikgu Siti Hajar, kay :)
Places I went

SMSJ

21.2.11
There's no turning back :)
Gua pun ada perasaan jugak

Almost heartbroken.

20.2.11




Nak nangis boleh? :'(
Gua pun ada perasaan jugak

MACAM BANGANG.

15.2.11
Agak-agak kalau pakwe kau buat mcm ni, apa perasaan kau? ;

1. Tak layan kau for about a week tanpa sebab.
2. Tapi buat relationship request kat FB. Tetibeee.
3. Layan kau balik mcm biasa.
4. Hilang lagi for a couple of days.
5. Kau text dia sebab geram dia tetibe mendiam, dia pun layan kau mcm biasa. Siap berjanji bagai tak nak menghilang lagi dah.
6. Dia tetibe hilang lagi.
7. Kau online FB, boleh pulak pakwe kau dah in an open relationship (?)

Okay, bayangkan apa reaksi kau? Cekik dia? Upah orang suruh racun makanan dia? Edar surat layang kat mak dia supaya tahu anak dia tu bohjan? Ntah lah, yg aku cuma mampu buat sekarang cuma off phone dan deactivate account FB. Sekian, nak sambung emo pakwe tetibe berubah secara drastik.
Pictures and videos

Don't worry, I got you

12.2.11


Comel gila kot part " Don't worry, I got you " tu :)