Selamba, baby! :D

21.7.10

Semalam... Semalam I call you, you tak answer haha okay bukan nak cerita tu. Despite the fact yang I memang rindu saat miming video-video bodoh tu, I rindu semalam! Macam nak ulang lagi je pengalaman semalam sebab best gila babeng even babeng pun tak gila macam ni. Kira babeng lagi sopan dari I lah T_T

Semalam, okay tak ulang lagi lirik Kantoi, sekolah I ada anjurkan satu English programme, English Sure Boleh to be more specific. Tak, ni bukan Ceramah Teknik Menjawab Peperiksaan or what, tapi more to making ourselves to be good at English. It was not soporific at all, even tak sempat nak mengantuk sebab asyik kena simbah dengan air je -_-'


I tak nak cerita pasal ESB, korang nak tahu, korang suruh lah cikgu korang panggil Coach Sha and Coach Ridz datang sekolah korang. Tak rugi pun. We're supposed to pay RM25 tapi discount jadi RM10 yeay! Dah tu I nak cerita apa? Just want to give you all 3 tips to be more SELAMBA in learning or using English. Here are the tips :D ;


1. Eat out, speak loud.

Pergi pasar malam atau apa jenis pasar sekali pun lah kan but I really mean PASAR, market bukan supermarket or hypermarket, understand? Beli makanan but speak in ENGLISH. Amacam, ada berani?


Example of conversation;

You: Makcik, otak-otak, please.

Makcik: Nak bungkus ke?

You: Absolutely *nodding


Kalau korang mengangguk even korang cakap absolutely, makcik tu sure faham, beb. Give it a try!


2. Phone call, ask all.

Ni paling best sebab ni yang boleh buat live semalam. Call any 5-stars or above hotel, ask their room rate, that's it. And YKW, I gave it a try! Boleh bayangkan I yang pemalu kononnya ni volunteer nak call hotel? Hilarious and crazy! Coach Ridz dialled Mines Resort for me and before the receptionist sempat sambungkan I pada Front Desk, I dah cakap, "Thank you. Lovely. Bye." Haha memang tu pun scriptnya =P Berbaloi though, dapat 2 Cream-Os and RM1, Coach Ridz suruh call hotel lain pulak ==


3. Drop in, pretend buying.
Go to any store, malls are preferred, singgah kejap, tanya itu ini, then blah. Simple, right? The coaches showed us a video about a group of kampung kids pergi showroom kereta, konon macam nak beli, tanya harga, try masuk boot haha then blah. COOLIO!

It was a very very interesting yet enlightening programme, though. Berkesan ke tak? As for me, my confidence level dah meningkat :D And most of my classmates dah berani speaking, selamba je lah! Kitorang dah tak kisah pun kalau buat salah, then we learn from the mistakes lah kan, apedehal der?

Interested? Add Coach Sha and Coach Ridz on Facebook to know more;
Coach Sha
Coach Ridz

And suruh cikgu korang contact coaches tu untuk buat ESB kat sekolah korang kat sini;
simple way to catch english


Kalau cikgu korang setuju, be prepared to get splashed with lots of water!

0 comments