A month already.

22.3.10

22nd, tarikh I operate bulan lepas. Pejam celik pejam celik, dah sebulan dah operation berlalu. Dah sebulan jugak lah tak pergi sekolah. Harap-harap Khamis ni bila jumpa doc, dia tak bagi MC lagi. Kalau tak sampai bila lah tak pergi sekolah. Nak PMR pulak tu. Adoi.

Sehari lepas operation, keadaan masih tak berubah. Sampaikan nurse terpaksa inject ubat tahan sakit. Morphine kot, I tak pasti. Lepas tu, I demam. Seboleh-boleh I cuba fight demam tu sebab nak balik awal. Alhamdulillah, demam I kebah the next day. Khamis pulak I dah boleh discharge :)

Seriously, I tak suka sakit. Tapi Tuhan ada kata, sakit tu membantu menghapuskan dosa. So, I bersabar jek lah. Dan sebab tu lah I fight sakit ni dengan sepenuh kekuatan. I wanna walk just like other people. I tahu Tuhan bantu I mengurangkan sakit ni. Dia bagi I family and friends yang sangat supportive. Thanks, guys ;')

3 hari lepas balik rumah, I cuba jugak naik tangga. Seminggu, doc dah bagi pijak penuh, I try jalan tak pakai tongkat. 2 minggu + 1 hari lepas operation, I dah jalan teroka Square One. 2 days after that, dah start jalan pakai tongkat sebelah jek bila doc dah buka jahitan. Jahitan belum baik sepenuhnya, I dah teroka Summit pulak 2 days after.

Sabtu masa physio, Chew (my physiologist) dah bagi jalan tanpa tongkat. Yeay! Bafak gila seronok. Terus lepas balik dari physio, meneroka Square One lagi. Fun gila tengok Alice In Wonderland with the rest of SAM. Thanks, Sera and Myra :) Thanks jugak pada Noh sebab belanja makan :D

Chew cakap bila parut jahitan yang colour hitam tu dah gugur sendiri, I dah boleh massage lutut I sendiri untuk keluarkan kepala lutut yang langsung tak nampak lagi sekarang. Nak tunggu parut tu okay, bila lagi? So, I kopek sendiri parut tu. Hee, I tahu memang tak elok. Tapi I tak suka nak terima the fact yang I sakit. Tapi seram jugak tengok parut yang masih merah darah ni.

Sebab tu lah I buat jugak apa yang doc and physiologist tak bagi. Sepatutnya, I kena naik tangga satu-satu, well, korang tau kan orang tua naik tangga macam mana. Diorang naikkan both of legs on each stairs. Tapi I berkeras jugak nak naik tangga macam orang biasa. Tanpa tongkat jugak, walaupun Chew tak bagi.

Dan maybe kedegilan I tu, menyumbang kepada cepatnya I sembuh. Sekarang ni I dah boleh bend kaki masa meniarap more than 90 degrees :) I love fast healing process. Terima kasih Chew, Abang Shahril, Kak Shikin, Kak Aya and Abang Azzrul. Susah act nak handle budak degil ni :P

And thanks pada classmates yang dah banyak bagi tunjuk ajar dalam pelajaran I yang dah tertinggal ni. Nak sebut semua, nanti ada yang terasa tak disebut. So, umum lah I tujukan pada semua Efisiens. And pada all friends di alam maya ni, a lot of thanks jugak :) Sayanggg korang!

p/s:Takziah pada keluarga and fans Yanie Mentor yang telah meninggal dunia 4 petang semalam. Nak tahu lebih, click SINI. Al-Fatihah :((

2 comments